S domácí plicní ventilací pomáhá na Vysočině jediná nemocnice

Nové Město na Moravě (Žďársko) 25. července (ČTK) – Nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku nabízí jako jediná na Vysočině možnost domácí umělé plicní ventilace (DUPV). Pomáhá pacientům se získáním přístroje a školí jejich blízké, kteří tak o ně mohou v domácím prostředí pečovat. Do projektu se zapojila v roce 2011 a pomohla už čtyřem lidem, řekla ČTK mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová. Podle organizace Dech života, která se domácí plicní ventilaci věnuje od roku 2003, je v České republice nyní 84 pacientů na DUPV.

Pro veřejné finance představuje domácí péče výraznou úsporu, ročně u jednoho pacienta asi 1,7 milionu korun, uvádí Dech života na svém webu. Náročná je ale pro domácí opatrovníky. V Novém Městě na Moravě je školí primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dušan Mach a jeho tým. „Příprava a nácvik takovéto péče rozhodně snadné nejsou. Doma se mohou ocitnout v situaci, kdy se musí sami rozhodovat, co udělat. Nemají po ruce vše, co je běžně v nemocnici, personál nevyjímaje. Od toho ale mají moje telefonní číslo, aby v případech nouze mohli zatelefonovat,“ řekl Mach. Zvládnout musí obsluhu přístrojů, ventilátor, odsávačku, koncentrátor kyslíku a zásobník kapalného kyslíku.

Prvním pacientem na Vysočině byl v roce 2011 manžel paní Ireny Dostálové. Díky DUPV prožil v domácím prostředí své poslední čtyři roky po diagnostikování amyotrofické laterální sklerózy. Zajištění přístroje a proškolení trvalo přes dva měsíce, uvedla Dostálová. Manžel nejprve zvládal obsluhu přístroje sám, s postupující nemocí byl stále víc odkázaný na okolí. „Někdy to bylo hodně fyzicky náročné, odsávat musíte každou hodinu, rozhodně ale nelituji, manžel prožil čtyři roky života se svými nejbližšími,“ dodala Dostálová.

vkr hj