Ryby nakažené herpes virem jsou i na Chrudimsku

Heřmanův Městec (Chrudimsko) 13. srpna (ČTK) – Veterinární správa nařídila usmrcení ryb v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Jsou nakažené herpes virem. Na případ upozornila Česká televize (ČT). Ryby pocházejí z chovu přeloučského rybářského svazu. Rybáři postupně likvidují chovy i v dalších šesti rybnících na Pardubicku. ČTK to dnes řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy Pardubického kraje.

Nákaza je i jinde v republice. Státní podnik Povodí Odry dnes oznámil, že musí kvůli virové infekci zlikvidovat až 60 tun ryb chovaných v Petrově rybníce v Krnově na Bruntálsku.

„V Zámeckém rybníce se nákaza potvrdila, v rybníce Ježkovka zatím ne, ale to nezmanená, že tam není. Zdrojem infekce byly latentně infikované rybí násady z rybníku Strach na Pardubicku nakoupené v roce 2017 a 2018. Jak rybáři s rybami postupně hýbají, nakažené ryby se dostávají do dalších rybníků,“ řekl Axmann.

Chovy v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci musí rybáři zlikvidovat zhruba do poloviny září. Na člověka infekce přenosná není. Nákaza herpes virem napadá kapry a koi kapry. Léčitelná není, většina ryb uhyne. Rybáři proto musí rybníky vypustit, nakažené ryby vylovit, usmrtit a poté je nechat zlikvidovat v kafilérii. V létě už rybáři likvidovali na Pardubicku ryby v rybnících Buňkov, Malý Buňkov v obci Břehy a v rybníce Švihov v Žáravicích.

V pátek dokončí výlov rybníků Mlynářský, Černovka a Moře v Rašově, místní části Turkovic na Pardubicku. Ryby postupně převáží do Břehů na Pardubicku, kde má sádky a kde je v pondělí 19. srpna usmrtí ve speciálních kontejnerech. Kafilerie ryby zpracuje na masokostní moučku, která se pak spálí v cementárně.

Veterinární správa také nařídila uzavřená a ochranná pásma, jež tvoří přítoky do rybníků, Sopřečský a Mlýnský potok. Zakazují přesuny ryb z a do uzavřeného pásma. Dovolují pouze sportovním rybářům lovit a usmrtit ryby pro vlastní potřebu.

Přeloučský rybářský svaz chová ryby v 17 rybnících na Pardubicku a Chrudimsku. Už loni rybáři likvidovali chovy v Buňkově a Malém Buňkově a Račanském rybníce. Tehdy jim veterinární správa nařídila také plošné vápnění, letos budou rybáři vápnit pouze obvody rybníků.

Ztráty nemají rybáři zatím ještě sečtené, očekávají, že jim stejně jako loni finančně pomůže ministerstvo zemědělství. Chovy ve všech rybnících asi hned neobnoví.

„Vyvápníme obvody rybníků, prostory loviště a místa, kde se manipulovalo s rybami. Budeme potřebovat 500 kilo až tunu na jeden rybníček. Po šesti týdnech bychom mohli podle veterinární správy rybníky napouštět. Certifikovanou násadu nakoupíme do Buňkova, což nás bude stát milion korun a dál uvidíme,“ řekl předseda rybářského svazu v Přelouči Josef Kratochvíl.