RVVI navrhla rozpočet na vědu pro rok 2021 ve výši 41 miliard

Praha 24. července (ČTK) – Rada pro výzkum vývoj a inovace (RVVI) navrhla rozpočet na vědu na příští rok ve výši 41 miliard korun. Z toho 2,8 miliardy korun má být určeno na specifický, špičkový výzkum ve zdravotnictví. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který je zároveň místopředsedou RVVI. Původně se uvažovalo o návrhu v rozmezí 37,5 miliardy až zhruba 40 miliard korun. Rozpočet na vědu pro letošní rok činil 37,5 miliardy korun.

„Na rok 2021 chceme navrhnout řádově 41 miliard rozpočet na vědu. Ale co je důležité, z toho 2,8 miliardy chceme dát na specifický nový výzkum, a to pouze na zdravotnictví,“ řekl Havlíček, který se zúčastnil dnešního mimořádného zasedání RVVI. Havlíček zdůraznil, že tyto peníze nemají jít přímo na výzkum spojený s pandemií covid-19.

„Obecně chceme posílit výzkum, protože se v době pandemie prokázalo, že zdravotní infrastruktura a péče funguje velmi dobře. Věc druhá je ale ta, že je prostě vidět, že ve zdravotnictví je podceněna věda a výzkum. Chceme to prostě na špičkový výzkum, nejlepší projekty,“ řekl ČTK.

Podle Havlíčka by v budoucnu měl být podpořen tento typ výzkumu každoročně zhruba třemi miliardami korun. Uvedl, že by byl pod přímou kontrolou premiéra a RVVI. Rada pro něj chce špičkové vědce z Česka i zahraničí.

Havlíček podotkl, že na zdravotnický výzkum je v současnosti vyčleněno 1,7 miliardy korun. „My k nim dáváme 2,8 miliardy, ale těch 1,7 miliardy jsou na takové běžné věci. Tam jsou institucionální a účelová podpora, a to už jsou víceméně rozdělené programy, které jdou zejména přes Agenturu pro zdravotnický výzkum,“ dodal ministr.

sar mha