RunCzech má podporu ministerstva zdravotnictví, které běhání vnímá jako prevenci

Autor: Redakce | Doporučené články | 25. 4. 2023

Jeho součástí jsou nejen velké městské běhy v čele s pražskými závody od deseti kilometrů po maraton, ale také aktivity pro rodiny s dětmi a mládež. „Máme projekt rodinná míle, který začínáme místo rodinných běhů. Je to pro celé rodiny. Je to naše snaha si nejenom vybudovat další závodníky na dlouhých tratích, ale přispět k prevenci pohybem. Máme certifikované pětikilometrové trati po celé republice,“ uvedl koordinátor závodů RunCzech Tomáš Mirovský.

Připomněl rovněž Juniorský maraton, při němž desetičlenné středoškolské štafety absolvují maratonskou trať. Nejlepších dvacet jich poběží 7. května při Pražském maratonu. Dnes se v Praze koná semifinálové kolo pro Prahu a Středočeský kraj. „Na startu jsme měli 96 týmů středoškoláků. To znamená, že skoro tisíc středoškoláků s námi dnes vyběhlo na více než čtyřkilometrový okruh. Bylo i sedm učitelských štafet,“ uvedl.

Válek sám rekreačně běhá a je velkým zastáncem tohoto typu pohybu. „Je to nejlevnější, nejlepší, nejúčinnější, nejrychlejší cesta, jak zvýšit zdraví populace. Jak zasáhnout do toho cyklu, který vede k tomu, že se sice zvyšuje průměrný věk občanů, ale nezvyšuje se ve zdraví, zvyšuje se v nemoci,“ řekl.

Považuje za důležité, aby se začínalo už u dětí. „Po covidu se obrovsky zvýšila obezita dětí a snížila se chuť těchto dětí sportovat. Proto hledáme cesty, jak to maximálně posílit. Pokud pojišťovny budou podporovat sportování dětí včetně těch neobratných, tak pak budou mít zdravé pojištěnce a bude je to méně stát,“ uvedl.

Preventivní programy a další způsoby podpory by chtěl vyjednat pro novelu zákona o zdravotních pojišťovnách, kterou chce předložit poslancům příští rok. Rekreační pohyb podporuje také Národní sportovní agentura. Vedle dotačního programu Můj klub, který je zaměřený především na výkonnostní sport v klubech, vypsala pro tento účel program Můj klub – Pohyb a zdraví.