Rumburská nemocnice potřebuje do prosince získat lékaře pro internu a chirurgii

Z rumburské nemocnice, která zajišťuje péči o 55.000 obyvatel výběžku, odchází primář chirurgického oddělení. Vrátit by se sem naopak měli chirurgové, kteří odešli do České Lípy v době, kdy budoucnost nemocnice v Rumburku byla nejistá. „Musíme stabilizovat chirurgické a interní oddělení, aby fungovala, budou přesunuti lékaři, kteří jsou na lůžkovém oddělení v ústecké Masarykově nemocnici,“ uvedl Štěrba. „Pokud by došlo k extrémnější situaci a dočasně během nějaké služby k nezajištění interny, vytvoříme logistické centrum a budeme svážet pacienty do Děčína,“ řekl.

Zdravotní personál chybí i jinde. „Věřím Krajské zdravotní, že dělá všechno proto, aby personál zajistila. Pokud se ale nesežene, panují obavy, že bude rumburská nemocnice prakticky uzavřena a občané ze Šluknovského výběžku to budou mít hodně daleko. Personální problémy jsou i na interně v Děčíně, to znamená, že nejbližší nemocnice je pak až v Ústí,“ řekl starosta obce Lipová Pavel Svoboda (STAN). Z Lipové do Ústí trvá cesta zhruba hodinu a půl, zatímco do Rumburku 20 minut. „Obavy jsou na místě. Hlavně bych chtěl, pokud taková situace nastane po 1. prosinci, abychom dostali informace a aby byla posílena rychlá záchranná služba a pacienti se dostali do nemocnic včas,“ řekl.

Spolupráce se Saskem

Svoboda apeloval na vedení Ústeckého kraje, které je vlastníkem Krajské zdravotní, aby se zasadilo o spolupráci s nemocnicemi Ebersbach a Sebnitz v sousedním Sasku. V roce 2019 uzavřel za Českou republiku memorandu o spolupráci se Saskem v oblasti zdravotní péče tehdejší a také současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Prakticky se však nic neděje. Podle Štěrby jde o pomoc hlavně s pacienty, kteří potřebují intenzivní péči v kritické situaci.

Krajské zdravotní (KZ), která v Ústeckém kraji sdružuje sedm nemocnic včetně rumburské, chybí zhruba 200 sester a 100 lékařů. Pomoci při shánění nových pracovníků by měla podle vedení KZ modernizace nemocnic i to, že samosprávy zajistí zdravotníkům bydlení. „Byli jsme jako starostové vyzváni, abychom poskytli pozemky nebo byty pro lékaře, všichni jsme připraveni pomoci,“ uvedl Svoboda. Lužická nemocnice přešla pod KZ loni v červenci. „Je to velká výhoda, protože personálně si mohou nemocnice vypomoci. Uděláme všechno proto, aby zdravotní péče se v Rumburku neomezila,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO).