Reuters: EU je blízko podpisu dohody s výrobcem vakcíny Novavax

Brusel 11. února (ČTK) – Evropská unie by mohla podepsat dohodu o dodávkách vakcíny proti nemoci covid-19 s americkou společností Novavax již tento nebo příští týden. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje blízké jednání. Mluvčí společnosti Novavax uvedl, že jednání stále probíhají.

Evropská unie v prosinci ukončila předběžná jednání se společností Novavax o dodávce 100 milionů dávek vakcíny a opci na dalších 100 milionů. Mluvčí Novavaxu uvedl, že EU má zájem o rozšíření portfolia vakcíny.

Minulý týden Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že začala posuzovat účinnost a bezpečnost očkovací látky vyvinuté Novavaxem. Testování ještě neskončilo, předběžné studie provedené v Británii ukázaly účinnost 89,3 procenta. Podle výsledků je účinnost téměř stejně vysoká také v boji s britskou mutací koronaviru, napsal Reuters.

Pokud se obě strany dohodnou, bude to pro EU sedmá dohoda na dodávku vakcíny proti nemoci covid-19. EU již dříve uzavřela dohodu na dodávku celkem 2,3 miliardy dávek se společnostmi AstraZeneca, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech, CureVac, Moderna a Sanofi-GSK, připomíná Reuters.