Rekonstrukce psychiatrické kliniky v Brně za půl mld. začne letos

Brno 10. července (ČTK) – Fakultní nemocnice Brno zahájí rekonstrukci psychiatrické kliniky za půl miliardy korun ještě letos. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Práce potrvají 28 měsíců. Důvodem je špatný technický stav. Náklady z většiny pokryje EU a zbytek státní rozpočet.

Práce zahrnují rekonstrukci budovy a přístavbu dvou částí objektu. „Začne se někdy na podzim v posledním čtvrtletí,“ uvedl Žára. Rekonstrukce bude za provozu kliniky ve třech etapách. V největší míře bude zachován nynější pavilon G tak, jak byl původně navržený. Rozšíří ho dva nízkopodlažní objekty, takže vznikne uzavřené atrium.

Plně se zachová využití současného objektu. „Po rekonstrukci bude dál vyhovovat pro daný provoz a současně se vytvoří nové kapacity pro zkvalitnění péče,“ uvedl Žára. Součástí projektu je i řešení dočasného umístění vybraných provozů nebo energetické úspory. Počítá se i s umístěním lůžkových jednotek s vazbou na park.

První podlaží hlavní budovy je podle Žáry téměř v havarijním stavu, je nedostatečná hydroizolace spodní části budovy, okna jsou původní a netěsní, některá nejdou otevírat. Jsou vysoké provozní i energetické nároky. „Téměř havarijní jsou i vnitřní rozvody jako voda, kanalizace a nedostatečně dimenzované rozvody elektřiny,“ uvedl Žára. Kvalita prostředí má podle něj přitom přímý vliv na úspěšnost léčby.

Z celkových nákladů by 95 procent měla pokrýt evropská dotace a zbylých pět procent ministerstvo zdravotnictví. Klinika má ročně asi 1300 hospitalizací. Nejčastější diagnózy jsou podle Žáry deprese, schizofrenie, stresové a zátěžové situace, ale i poruchy příjmu potravy.

hor hj