Regenerace po sportu: S bolestí pomůže protažení i bylinky

Prostějov, 24. května 2019 (Naděje)

Sportování bezesporu patří k nejčastějším způsobům, jak si udržet zdravé tělo. Na druhou stranu je ale právě sport častou příčinou nepříjemných poranění a bolestí. Nejlepší cestou, jak toto riziko eliminovat, je správná regenerace. Podpořit ji navíc můžeme přírodními pomocníky.

Častou chybou u začátečníků, kteří se do sportu pouštějí sami bez dohledu trenéra nebo sportovního týmu, je, že se zaměřují pouze na dosažení cíle. Ať už se jedná o zdolání co nejvyššího počtu kilometrů, zhubnutí, zvedání těžkých činek, nebo co nejrychlejší běh, vždy platí, že obtížnost je potřeba zvyšovat postupně. Fyzická zátěž navíc mívá za následek únavová zranění, vyčerpání, případně ztrátu motivace k dalšímu tréninku. Extrémně důležité je proto dát po výkonu tělu prostor k regeneraci. Jak se tedy po fyzické zátěži co nejlépe zotavit a snížit rizika zranění?

Když bolí nohy

Ztuhlé nohy, docházející dech, pálení a nutkání zastavit či zpomalit. S těmito příznaky překyselení se setkávají především běžci, případně cyklisté. Další nepříjemností jsou také namožené nohy druhý den po tréninku způsobené mikrotrhlinami ve svalech. Přímo při sportu nás zase může překvapit nepříjemná křeč. Tyto obtíže spolu přitom často souvisejí. Vyhnout se jim můžeme pravidelným tréninkem adekvátním ke kondici, pokročilosti ve sportu a zdravotnímu stavu. Tím pomůžeme svaly lépe zásobovat kyslíkem a vyhneme se překyselení nebo nerovnoměrnému a nepřirozenému přetěžování svalů. Proti křečím může pomoci též správná hydratace a dostatečný příjem hořčíku. „Při problémech svalů se musíme zaměřit na cévní zásobení svalů a dále podpořit svalovou hmotu a zklidnit se. Na regeneraci cévního zásobení můžeme zvolit gemmoterapii z pupenů stromů, kupříkladu jírovce, jinanu či jeřábu oskeruše. Na zklidnění lze použít třezalku, na dodání stopových prvků do svalů, šlach a kostí pak borovici a jedli. Důležité je rovněž předcházet zánětům svalů, s čímž skvěle pomáhá olše. Na podporu regenerace svalů můžeme využít třezalkový a thújový olej v podobě zábalů,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Protažení

Neoddělitelnou součástí každého sportu by mělo být protažení. Na rozcvičky v hodinách tělocviku si určitě pamatuje každý, neméně důležité je ovšem také protažení na závěr cvičení, které zvýší celkovou pružnost a pomůže předejít následné bolesti. Protahovací cviky by měly být pomalé, ale zároveň musíme zřetelně cítit tah. Nevyplatí se však zacházet do extrémů a pokračovat ve cviku i přes silnou bolest. Každý cvik by měl trvat zhruba 15 až 25 vteřin a je možné ho zopakovat i několikrát.

Co s otoky?

Po delším běhu, ale například i jízdě na koni nebo kolečkových bruslích mohou nohy nepříjemně natéct. Zmírnit otok pomůže střídání teploty sprchy či kompresní podkolenky. Dobrým pomocníkem jsou v tomto případě též bylinky. „Pro vnitřní užívání je vhodné použít bylinky na očistu lymfy, na vnější použití pak lihovodnou směs bylin určenou taktéž na očistu lymfy,“ radí Jarmila Podhorná.

Trénink v peřinách

Důležitou součástí regenerace je nejpřirozenější druh odpočinku – spánek. Obzvláště při sportu bychom jej podceňovat neměli. Prvním předpokladem je jeho dostatečná délka, tedy 6 až 8 hodin denně, aby tělo mělo čas obnovit namožené svaly. Vyplatí se i pravidelnost, kdy si organismus utvoří návyk ulehat a vstávat ve stejný čas. Pokud se v posteli převalujete a kvůli proudícím myšlenkám na pracovní resty nemůžete usnout, zkuste spíše než po prášcích na spaní sáhnout po přírodních prostředcích. „Při problémech se spánkem se snažíme zjistit možné příčiny vzniku poruchy. Může to být třeba i podráždění žlučníku nebo hormonální problémy. Bylinky přitom zabírají i na tyto obtíže. Pro zlepšení spánku je vhodný kozlík, třezalka nebo gemmoterapeutikum z pupenů lípy či bacopy. Podle ostatních potíží si můžeme zvolit tu bylinku, která nejlépe pomůže,“ dodává Podhorná.