Ředitelé nemocnic hodnotí Vojtěcha jako velmi férového a slušného

Praha 21. září (ČTK) – Ředitelé nemocnic z regionů hodnotí bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jako velmi férového a slušného, jako ministr podle některých z nich udělal maximum. Spolupráci s ním vesměs označují za bezproblémovou a jeho rozhodnutí mnozí ředitelé rozumějí. Chválí ho i hejtmani, zjistili zpravodajové ČTK v anketě. Vojtěch rezignaci oznámil dnes ráno, prezident Miloš Zeman odpoledne jmenoval ministrem Romana Prymulu (oba za ANO).

Podle ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Romana Havlíka je škoda, že Vojtěch rezignoval. „Považuji ho za velmi férového. Udělal hodně práce a snažil se dělat systémové změny v českém zdravotnictví. Z mého pohledu systémové změny, které zaváděl, šly správným směrem. Považuji to za škodu, že takto uprostřed rozdělané práce odchází. Na druhou stranu rozumím, že byl pod extrémním tlakem. Hlavně posledního půl roku to bylo neskutečné vypětí,“ řekl dnes ČTK Havlík.

Podle Havlíka obstál Vojtěch i při řešení pandemie koronaviru. „Jeho působení v době epidemie hodnotím opravdu pozitivně, protože nešířil hysterii. De facto každý ministr zdravotnictví v každé zemi to měl velmi těžké. Názory odborníků jsou velmi rozdílné a nikdy se nemohl zavděčit většině. Současnou situaci, kam jsme došli, považuji za dobrou. Nevidím tady žádný kolaps systému, žádné přetížení. Věřím, že i ta čísla, která jsou nyní vyšší, že to není na škodu. Není více těžce nemocných a časem se to zklidní,“ míní Havlík.

„Ministr Adam Vojtěch byl mimořádně pracovitý a naše spolupráce byla po celou dobu bezproblémová. Některé projekty v oblasti zdravotnictví se za dobu jeho působení výrazně posunuly, například elektronizace zdravotnictví. Podařilo se také navýšit počet studentů lékařských fakult,“ řekl dnes ČTK ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba ČTK řekl, že Vojtěchovi naprosto rozumí. „Byl pod strašným tlakem. Na druhou stranu to byl člověk, který se snažil řešit problémy zdravotnictví. Byl slušný k pacientům i zdravotníkům a doufám, že v tomto duchu bude naše kooperace s ministerstvem pokračovat,“ řekl Štěrba.

„Naše spolupráce s ministerstvem zdravotnictví byla velmi dobrá, problémy jsme řešili operativně. Řada věcí se povedla, určitě je potřeba panu ministrovi za jeho práci poděkovat a popřát mu hodně energie do nové etapy,“ řekl dnes ČTK ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš by Vojtěchovu nástupci doporučil dát rozum do opatření, která stát vyhlašuje. „Prostě nemělo by se hysterčit a mělo by se vše podrobit rozumu a zkušenostem z jarní kampaně,“ řekl Lukáš.

Odstupujícího ministra chválí i hejtmani, se kterými ČTK mluvila. Podle olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) byl Vojtěch skvělým ministrem zdravotnictví. „Jako hejtman jsem se na něho vždy mohl spolehnout. Vždy mně vzal telefon a vždy byl připraven pomoci našim nemocnicím nebo zdravotnickým zařízením,“ uvedl.

„Je to jeho rozhodnutí. Já jsem ho nikdy nevyzval k odstoupení, ani jsem ho nevyháněl. Každý si to zkuste a uvidíte. Myslím, že vydržel hodně dlouho,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD), který je i místopředsedou Asociace krajů. Na dotaz, jestli se výměnou ministra zdravotnictví může zlepšit komunikace resortu s kraji, Běhounek řekl, že to nezávisí na jednotlivci. „Jestli se se to teď zlepší, chci věřit,“ řekl. Předpokládá, že se komunikace s kraji zlepší díky tomu, že začne pracovat ústřední krizový štáb, kde budou zainteresované všechny základní složky.

red gcm sd