Rebarbora – zázračná nebo zdraví škodlivá zelenina?

Autor: Redakce | Prevence a léčba |

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je poměrně známá jarní zelenina. V kuchyni se používá tepelně upravená, často třeba v koláčích. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, málokdo ale ví, že dokáže našemu organismu i uškodit. Čím je tato zelenina tak specifická?

Rebarbora je zelenina s tlustými řapíky, které využíváme právě v kuchyni. Má typickou kyselou chuť a spíše, než jako zelenina se v pokrmech jeví jako ovoce. Obvykle se z ní připravují sladké bublaniny, marmelády nebo třeba čaje a limonády.

Pozitivní účinky rebarbory

Rebarbora obsahuje velké množství draslíku a je silným zdrojem vitamínů skupiny A a B. Je bohatá také na kyselinou citronovou a jablečnou a dále obsahuje hořčík, fosfor, železo, jód a mangan.

Blahodárné účinky na naše zdraví jsou různé. Tato zelenina na sebe váže tuk, je účinná v boji s nadváhou, a navíc detoxikuje organismus. Pozitivní vliv má i na náš metabolismus, pokožku nebo vlasy. Rebarbora funguje i jako přírodní projímadlo, zároveň ale v malém množství může pomoci i v boji s průjmy.

Důležité je ale zmínit, že stejně jako u většiny zeleniny, i účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu. V případě tepelné úpravy se většina vitaminů vytrácí, což je problém především proto, že díky výrazné chuti je rebarbora zasyrova jen těžko poživatelná.

Kdy může být rebarbora škodlivá

Důvodem, proč může být rebarbora zdraví škodlivá, je kyselina šťavelová, kterou obsahuje. Ta podle některých studií v těle narušuje iontovou rovnováhu vápníku a v důsledku toho dochází k jeho vyloučení z těla.

Právě kvůli této kyselině by se rebarboře měli vyhnout lidé trpící dnou, revmatem či ledvinovými kameny. Celkově by ale mohla způsobovat potíže lidem trpícím problémy s ledvinami či močovým měchýřem. V hodná není ani při problémech s žaludečními kyselinami. U zeleniny je to nezvyklé, ale rebarboru by neměly jíst ve větším množství ani děti nebo těhotné a kojící ženy.

Podíl kyseliny v rebarboře ale může být nebezpečný pro každého z nás. S tím souvisí její sezónnost. Období sklizně rebarbory se pohybuje přibližně od konce dubna pouze do poloviny června. Poté podíl kyseliny šťavelové prudce stoupá a její hrozba je čím dál silnější.

Další využití rebarbory

V kuchyni sice využíváme pouze řapíky rebarbory, pro další účely jsou ale užitečné i její listy či kořen. Právě kořen se používá především v lékařství, a to v podobě prášku, který má schopnost v malých dávkách zastavit průjem, ve větším množství naopak slouží jako projímadlo. I její listy nám mohou buď pomoci, nebo uškodit. V případě, že si z rebarborových listů uděláme čaj, mohou se nám v těle začít tvořit ledvinové kamínky. Pokud je ale použijeme pouze jako obklady, pomáhají kamínky rozpouštět.

Rebarbora je opravdu záhadná zelenina, která nám může život zpříjemnit, ale i zkomplikovat. Je tedy potřeba dávat pozor na to, kdy a jak ji konzumujeme a zda je pro nás vůbec vhodná. Na každodenní jídelníček se tato zelenina nehodí, pro občasné zpestření stravy ale může přijít vhod. Zde můžete najít pár receptů, jak rebarboru využít.