První prsní implantáty byly úspěšně voperovány před 60 lety

Lindseyová si nejdřív chtěla nechat odstranit rozsáhlé tetování na hrudi. Za tímto účelem navštívila plastického chirurga v nemocnici v Houstonu. Chirurg Frank Gerow byl členem skupiny, která vyvíjela koncept prsních implantátů, a zrovna hledal dobrovolnice, co by podstoupily příslušnou operaci. Lidnseyová mu řekla, že by měla větší zájem o úpravu uší, a chirurgové souhlasili, že udělají i tento zákrok. Operace se zdařily. Lindseyová ale o svých úpravách dlouho mlčela, a svému okolí je prozradila až mnohem později. Původní implantáty má dodnes.

 

Pokusy se zvětšováním ňader se prováděly i v ČR. V roce 1964 vytvořil proslulý vědec profesor Otto Wichterle se svým týmem model prvního českého implantátu. Jeho výplň tvořil hydrofilní gel, ze kterého se vyráběly i celosvětově první kontaktní čočky.

 

Dnes představuje zvětšení prsů pomocí silikonových implantátů nebo vlastního tuku nejčastější formu plastické operace, podstoupily ji již miliony žen. Zákrok se provádí v celkové anestezii a náplní implantátu může být silikonový gel, solný roztok či jiné substance. Touto operací vylepšují svůj vzhled i známé osobnosti, učinila tak například americká herečka Demi Mooreová.