První myšlenka po pádu – je to naraženina, nebo zlomenina?

Autor: redakce | Aktuálně | 23. 6. 2022

Letní prázdniny klepou na dveře a s nimi i plánované dovolené, výlety a nejrůznější sportovní aktivity. I těm nejopatrnějším z nás se může něco stát a úraz je na světě. A  v tu chvíli nám často proběhne hlavou otázka – je to zlomenina, nebo “jen“ naraženina?

Příznaky naraženiny

Naraženinu ve svém životě zažije asi každý z nás. Stačí zakopnout při chůzi, o něco narazit nebo spadnout na kole a můžeme si jí zaznamenat na svůj seznam úrazů. Jak ale poznáme, že se jedná právě o naraženinu? Zpravidla ji prozradí příznaky, jako je:

  • bolest v místě úrazu,
  • podlitina,
  • otok,
  • necitlivost v místě poranění,
  • krátkodobá slabost bezprostředně po úrazu.

Teď je ale zásadní rozlišit, jak se projevuje zlomenina.

Příznaky zlomeniny

Zlomenina nás dokáže svými příznaky někdy hodně zmást, jelikož ze začátku nemusí mít vůbec žádné. Existují případy, kdy pacienti po pádu ani nezaznamenali, že by je něco bolelo a zlomenina se projevila až o něco později.

Celkem snadno lze poznat zlomeninu až ve vážnějších případech, kdy je zřejmě vidět nepřirozená poloha kostí, či dokonce přímo kost samotná, v případě otevřené zlomeniny. Pokud ale máte “štěstí“ a úraz tak vážný nebyl, nelze spoléhat na to, že místo zlomeniny ihned oteče nebo bude výrazně bolet.

Jak tedy poznám, co mi je?

U běžných zlomenin bez závažnějších komplikací lze jen těžko na první pohled poznat, zda je kost opravdu zlomená, nebo jen naražená. V mnoha případech se nakonec prokáže, že šlo opravdu jen o naraženinu, nelze na to ale spoléhat a doufat, že bolest sama odezní.

Stoprocentně dokáže vážnost zranění odhalit pouze lékař za pomoci rentgenu nebo magnetické rezonance. Pokud se prokáže pouze naraženina, lékař vám pravděpodobně doporučí klidový režim doprovázený ledováním, mazáním léčivými gely, případě podáváním léků proti bolesti. V oblasti pohybového aparátu může přidat fixaci v podobě ortézy či elastického obvazu.

Zlomeninu je samozřejmě potřeba po narovnání důkladně zafixovat a pacienta čeká většinou několik týdnů omezeného pohybu, podle umístění a vážnosti zlomeniny. V komplikovaných případech může dojít až na operaci, kdy se doba rekonvalescence prodlužuje v některých případech i na měsíce.