První dáma české anesteziologie Táborská oslaví devadesátiny

Praha 21. prosince (ČTK) – Více jak šest desítek let se věnuje medicíně lékařka-anestezioložka Danuše Táborská, která 22. prosince slaví devadesátiny. První dáma české anesteziologie a první česká profesorka v tomto oboru stála u zrodu první anesteziologicko-resuscitační kliniky v zemi. V roce 2015 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Brněnská lékařka a pedagožka promovala na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v roce 1952 a následující desetiletí se věnovala všeobecné chirurgii: „Byla jsem jedním z mála chirurgů v sukních, a tak se ke mně kolegové chovali opravdu galantně. Ráda na to vzpomínám. Celý obor zažíval rozkvět a s přicházejícími náročnými operacemi nebyl nikdo, kdo by se věnoval anestezii. Byli potřeba odborníci. A tak to zaujalo mě.“

Od šedesátých let pracovala na rozvoji anesteziologie a v roce 1983 založila Anesteziologicko-resuscitační kliniku ve Fakultní nemocnici u sv. Anny, v jejímž čele stála 16 let. Dva roky také působila jako prorektorka pro vědu a výzkum na Masarykově univerzitě. Jako vůbec první v ČR získala profesorský titul ve svém oboru a dodnes je mezi profesory anesteziologie jedinou ženou. Na univerzitě nadále působí jako emeritní profesorka, i ve svém vysokém věku přednáší a zasedá ve vysokoškolských radách po celé republice.

jb ped