Průzkum: Ve druhé vlně epidemie léčba rakoviny většinou omezená nebyla

Onkologičtí a zejména hemato-onkologičtí pacienti patří mezi skupiny obyvatel, kteří mají dlouhodobě oslabenou imunitu. Také péče, kterou jejich onemocnění vyžaduje, je intenzivní, fyzicky a psychicky náročná,“ uvedla koordinátorka platformy Ivana Plechatá.

„Výsledky průzkumu ukazují, že oproti období před rokem nedošlo ke zhoršení dostupnosti onkologické péče v důsledku pandemie covidu,“ dodala. Apelovala také na všechny onkologické pacienty, aby se nebáli navštěvovat zdravotnická zařízení, ať už kvůli termínu své kontroly či preventivní prohlídky, nebo když pociťují varovné příznaky.

Ve druhé vlně epidemie od podzimu loňského roku do jara roku letošního většinou nebyla léčba onkologických pacientů nijak omezená. Tři čtvrtiny uvedly, že léčba i kontroly proběhly podle plánu. Posuny termínů zákroků a vyšetření se týkaly jen jednotek pacientů. Asi dvě procenta pacientů uvedlo, že měli takový strach z nákazy v nemocnici, že raději na kontrolu nešli. Čtyři procenta respondentů uvedly, že měly problém svého lékaře zastihnout.

Posunutí léčby

Pacienti podle průzkumu zažívali obavy, že pokud by se léčba posouvala, mohl by se jejich zdravotní stav zhoršit. Tři čtvrtiny pacientů se bály více onkologického onemocnění než covidu-19, před rokem to bylo asi 55 procent. Ze 27 procent na 38 procent vzrostl podíl lidí, kteří se báli, že se nakazí ve zdravotnickém zařízení.

Mezi dotazovanými je podle průzkumu vysoký podíl už očkovaných nebo lidí, kteří se proti covidu-19 očkovat chtějí. Nenechá se asi desetina z nich, zhruba stejné množství zatím není rozhodnuto. Nejvíce se obávají nedostatečných zkušeností s vakcínami v kombinaci s jejich už tak oslabenou imunitou.