Průzkum: Rakovina je nejobávanější nemocí pro dvě třetiny Čechů

Praha 25. října (ČTK) – Rakovina je nejobávanější nemocí pro dvě třetiny Čechů, přičemž 61 procent lidí míní, že není na takovou situaci finančně připraveno. Rakovina přitom sníží rodinný rozpočet nejčastěji o 8000 korun měsíčně. Vyplývá to z průzkumu, který pro Pojišťovnu České spořitelny uskutečnila v září mezí 850 respondenty agentura Ipsos. Vedle rakoviny panuje mezi respondenty největší strach také z Alzheimerovy choroby a stařecké demence (44 procent) a mozkové příhody (43 procent).

Až polovina Čechů si připouští možnost, že by mohla rakovinou onemocnět. Podle statistik některým z onkologických onemocnění trpí v Česku přes půl milionu lidí, každý třetí obyvatel ČR v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře.

Češi značně podceňují prevenci finančních potíží. Rakovina připraví rodinu měsíčně nejčastěji o 8000 korun a její léčba trvá většinou 17 měsíců.

„Vedle překonávání zdravotních těžkostí a vedlejších účinků léčby pacienti často řeší též další související problémy a starosti v oblasti vztahové, sociální i finanční. Se strachem ze závislosti na svém okolí se setkává více méně každý nemocný. Tento strach samozřejmě souvisí i s finanční závislostí. V ordinaci se často setkávám s muži i ženami, kterým nemoc výrazně snížila životní standard. Finanční tlak a s tím související stres zhoršuje psychické i zdravotní prožívání nemoci,“ uvedla psychoonkoložka Laura Janáčková.

I když si je podle průzkumu většina Čechů vědoma finančních rizik, která s sebou onemocnění přináší, záložní plán nemají. Výpadek příjmů a další náklady, které zdravotní pojišťovna nehradí, by z vlastních úspor dokázalo pokrýt jen 13 procent lidí. Další pětina má sjednáno pojištění vážných nemocí v rámci životního pojištění.

Naopak 43 procent lidí nemá vůbec žádný plán a nevědí, jak by výpadek příjmů v případě onemocnění řešili. Desetina Čechů by problém řešila půjčkou od rodiny nebo známých. Dalších osm procent by peníze sehnalo jiným způsobem, prodejem majetku, brigádou nebo by se obrátili na charitativní organizace.

Že Češi riziko vážných nemocí podceňují, dokládají i interní statistiky Pojišťovny České spořitelny. „I když se situace postupně lepší, aktuálně jen třetina klientů, kteří mají u nás sjednané životní pojištění, má v rámci něj pojištění vážných nemocí,“ uvedl ředitel úseku řízení produktů pojišťovny Petr Procházka. Důležitá je také pojistná částka. Její průměrná výše je dlouhodobě 100.000 korun, což je třeba pro sedmnáctiměsíční léčbu nedostatečné.

Čtvrtina Čechů by se pro případ vážných nemocí pojistila až v situaci, kdyby se s ní setkali ve svém blízkém okolí. Další pětina by do pojišťovny zašla dokonce až tehdy, když by sama onemocněla. „To je však často pozdě. Na již projevené nemoci se pojištění nevztahuje,“ dodal Procházka.

fd abz