Proti rakovině čípku byla loni očkovaná třetina 13letých chlapců

Praha 7. ledna (ČTK) – Proti viru způsobujícímu rakovinu děložního hrdla byla loni očkovaná téměř třetina třináctiletých chlapců, kterým byla nově vakcína hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nemoc, která postihuje převážně ženy, tak nebudou přenášet dál. Očkovaných dívek ale mírně ubylo na zhruba 60 procent. Novinářům to dnes řekla předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (za ANO) a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Rakovinu děložního čípku a hrdla, ale také penisu nebo úst, způsobuje lidský papilomavirus (HPV). „Nádorů asociovaných s HPV je zhruba 2500 nově diagnostikovaných každý rok. Osobní zkušenost s nemocí má asi 28.000 osob, největší část tvoří nádory děložního hrdla už žen,“ vysvětlil Dušek.

Na zjišťování nemoci se zaměřují při preventivních prohlídkách i gynekologové, odhalí ale až vznikající nádor. Očkování podle odborníků zabrání jeho vzniku. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno od roku 2012 dívkám od 13 do 14 let, od roku 2018 také stejně starým chlapcům. Starší lidé si ho mohou sami zaplatit, doporučuje se ale před zahájením sexuálního života, protože virus je sexuálně přenosný.

Podle Duška se podíl očkovaných v populaci výrazně liší podle regionů. Zatímco na Ústecku nebo Královehradecku bylo očkovaných přes 70 procent třináctiletých dívek, na Zlínsku, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji nebo v Praze se proočkovanost pohybuje jen lehce nad 50 procenty.

van mha