Proti klíšťové encefalitidě se očkovalo zhruba 38 pct Jihočechů

České Budějovice 7. srpna (ČTK) – Přibližně 38 procent Jihočechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě, což je víc než republikový průměr, který činí zhruba 30 procent. Statistiky vycházejí z odhadů hygieniků podle spotřeby očkovacích látek. V porovnání s okolními státy je však v Česku výskyt klíšťové encefalitidy vyšší. Pramení to právě zřejmě z toho, že lidé onemocnění podceňují a nenechávají se tolik očkovat. ČTK to dnes řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

„Je důležité, aby se počet očkovaných zvýšil. Protože až v momentě, kdy dojde k samotnému onemocnění a lidé vidí, že někdo v jeho okolí začne mít obrny, zmatenost a nervové příznaky, tak až potom se rozhodnou, že se sami nechají očkovat,“ řekla Luňáčková.

Podle statistických údajů v České republice připadá pět pacientů s klíšťovou encefalitidou na 100.000 obyvatel. V Rakousku a Německu je to však maximálně jeden případ na stejný počet obyvatel.

Podle Luňáčkové je zájem o očkování v Jihočeském kraji o něco vyšší také vzhledem k tomu, že v regionu je vysoký výskyt klíšťat a lidé mají dostatek informací. „Ale dost často se stává, že všichni myslí na své děti a nechávají očkovat spíše je. Ti starší se domnívají, že se jich ten problém netýká. Dokazuje nám to statistika, která ukazuje, že nejvyšší počet onemocnění klíšťovým zánětem mozku mají dospělí a to zejména nad 55 let,“ uvedla Luňáčková.

Klíšťová encefalitida je virová sezonní nervová infekce přenášená klíšťaty. Infikovaná samička přenáší virus také na své potomstvo, infikováno bývá asi procento samiček v ohnisku nákazy. Onemocnění má zpočátku chřipkový charakter, projevuje se zvýšenou teplotou, únavou, slabostí, bolesti kloubů, svalů a bolestí hlavy. Po několikadenním odeznění příznaků se projeví postižení centrální nervové soustavy, kdy se příznaky odvíjejí od tíže postižení.

Jihočeští hygienici letos zatím evidují 33 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 12 méně než ve stejném období v loňském roce.