Propojení databází usnadňuje už dekádu práci záchranářů Vysočiny

Jihlava 19. října (ČTK) – Záchranáři z Vysočiny za sebou mají desetiletou zkušenost se systémem, který jim usnadňuje přístup k informacím o pacientovi. Už v sanitním voze mohou z databází nemocnic získat o ošetřovaných podrobnosti jejich stavu. Systém začali využívat jako první v České republice. Už ho má všech 64 sanitek krajských záchranářů. Technologie do jedné z nich stojí asi 150.000 korun. Systém se postupně rozšiřuje tak, aby záchranářům usnadňoval i administrativní část práce, řekla ČTK Vladislava Filová, ředitelka krajské záchranné služby.

Záchranáři mohou získat informace z vlastní databáze o člověku, kterého již v minulosti ošetřovali, případně použít informace z nemocnic v kraji a dalších zařízení, kam pacienty nejčastěji převážení. V případě Vysočiny jsou to především brněnské nemocnice, řekla Filová. Zásadní jsou takové informace především u pacientů, kteří nejsou schopni komunikovat.

„V takzvaném emergentním setu jsou informace, které jsou potřebné pro rozhodování zdravotníka na místě,“ uvedla ředitelka.

Systém se podle ní postupně vyvíjí s ohledem na změnu legislativy ve zdravotnictví i na nutnou administrativu, kterou musí zdravotník záchranné služby provádět. Elektronicky lze vyplnit například list o prohlídce těla zemřelého, uznání dluhu pro neplátce, především pro cizince, kteří nejsou pojištění nebo vykazování zdravotních výkonů.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina měla v roce 2017 takřka 46.000 zásahů. V letošním roce do konce září už musela do terénu v 36.363 případech, z toho 565 zásahů bylo leteckou službou. Ošetřila 24.614 lidí s interními obtížemi, 693 lidí se srdeční a 871 s cévní mozkovou příhodou. Zasahovala také u 8800 úrazů.

vkr sd