Projekt Homesharing v Pardubickém kraji pomáhá s péčí o děti s autismem

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 22. 2. 2023

Pilotní projekt funguje v kraji od roku 2019, zaštiťuje ho Rodinné Integrační centrum se sídlem v Pardubicích a pobočkou v Lanškrouně na Orlickoústecku. Iveta Petrová z Orlickoústecka s desetiletou dcerou Martinou je první klientkou služby. Dívka má těžký autismus.

Dívka chodí do hostitelské rodiny minimálně jednou měsíčně. „Vždycky je to na domluvě, Verča, která se o Martinku stará, je jednadvacetiletá žena, která má i své aktivity, studuje vysokou školu. Martince služba prospěla,“ řekla Petrová.

Hostitelská rodina má koně, dívka má ráda zvířata. A také má z domu výhled na vlaky, které miluje. „Jsme vícečlenná rodina. Díky službě jsme pozornost mohli dát i dalším dětem. Mohli jsem jít s klukama na kolo, jít na automobilové závody, kam Martinka jít nemohla. Všechno se jinak točilo okolo Martinky, byla dlouho na plínách, dlouho nemluvící,“ řekla Petrová.

Hostitelkou se nedávno stala i Jaroslava Šilarová z Orlickoústecka, její dcera pracuje v Rodinném Integračním centru. „Dcera mě oslovila, že shání asistenta pro příměstský tábor. Tam jsem setkala s chlapcem, kterému teď dělám hostitelku,“ řekla Šilarová.

Chlapci je 12 let, nemluví, má i mentální postižení. Podle Šilarové je to úžasný kluk, výborně si „sedli“. „Po týdnu na táboře bylo jasné, že do Homesharingu půjdu. Mívám chlapce jednou za 14 dní, byl u mě třikrát. Kristiánek si rád prohlíží fotky, miluje časopisy. Tančíme spolu, třeba hodinu v kuse, je nadšený, že má pohyb,“ řekla Šilarová.

Žena nejdřív absolvovala školení, od rodiny měla podrobný soupis chlapcových zvyklostí. „Kdyby cokoliv nastalo, mám pomoc koordinátorky. Ale my jsme na sebe dobře napojení. Chlapec se ke mě těší, je nám spolu dobře, vaříme společně, přespává u mě,“ dodala Šilarová.

Do České republiky přišel Homesharing v roce 2018 z Irska, kde funguje téměř 40 let. Pilotní projekt v Pardubickém kraji mohl začít díky podoře nadačního fondu Abakus. A postupně začíná v osmi dalších krajích. „Chceme, aby Homesharing byl běžně nabízenou pomocí pro rodiče pečující o dítě s mentálním znevýhodněním,“ uvedla Kateřina Kotasová z Abakusu.

V Pardubickém kraji je spárovaných 12 rodin, je pro děti od čtyř do 18 let. Zástupci centra věří, že se jednou rozšíří i lidi s autismem do 21 let. Služba bude zatím fungovat v Rodinném integračním centru do konce roku, evropské dotace umožní podporu další osmi rodin.

Hostitelské rodiny dostávají odměnu 120 korun za každou hodinu, kdy pečují o dítě s poruchou autistického spektra. Byť by to podle zástupců centra i rádi dělali dobrovolnicky. Rodina s dítětem platí 50 korun, zbytek doplácí centrum. Odměna je podle zástupců centra spíš symbolická, kompenzuje náklady za pobyt dítě v pečovatelské rodině.