Procento neplodnosti se u českých párů každoročně zvyšuje. Každé desáté dítě je nyní ze zkumavky.

Praha, 29. listopadu 2018 (ISCARE IVF)

Zhruba dvacet až dvacet pět procent českých párů se aktuálně potýká s početím potomka přirozenou cestou. Muži nejsou schopni vyrobit dostatečný počet pohyblivých spermií a ženy zase trápí kvalita vajíček. Důvodem neplodnosti může být životní styl, úraz nebo nečekané onemocnění. Nejčastěji jsou ale problémy spojeny s věkem.

Dnes se díky asistované reprodukci narodí každé desáté české dítě. Pokud se ale tendence umělých oplodnění bude stále zvyšovat, mohla by být za 15 let až polovina narozených dětí počata uměle. Že začínáme mít velký problém s neplodností, potvrzují i statistiky klinických center. Zatímco před 5 lety byla spodní hranice plodnosti 20 milionů živých spermií v 1 ml ejakulátu, teď je hranice posunuta o čtvrtinu, tedy na 15 milionů spermií. Problém je procentuálně stejný na straně mužů jako na straně žen. U žen je nejčastěji spojen s vysokým věkem pacientky. „Kvalita vajíček klesá s přibývajícím věkem ženy, takže kolem věku 40 let je procento vajíček schopných po oplození pokračovat ve vývoji minimální. Kvalita vajíček má řadu složek. U starších žen vznikají častěji defektní embrya, která mají nižší potenciál implantace (uhnízdění) do děložní sliznice,“ říká MUDr. Jan Lacheta z klinického centra ISCARE a dodává, „řešením nekvalitních vajíček je jejich dárcovství. Výběr dárkyň probíhá na základě fenotypových (vzhledových) znaků – barva vlasů a očí, výška, váha a event. krevní skupina a Rh faktor. Každá dárkyně absolvuje genetické vyšetření a musí být mladší 35 let.

Na kvalitu spermií má vliv především životní styl, který řada z nás podceňuje. Přestože pracujeme často více než deset hodin denně, nedopřáváme si pravidelný relax. Na nevhodném životním stylu nese svůj díl i kouření, alkohol či nedostatek pohybu. A to vše má samozřejmě vliv na naše zdraví. V současné době jsou lékaři schopni pomoci až 95 procentům neplodným párům. „Vždy zdůrazňuji, že léčíme pár, a i když zjistíme, že problém je na straně muže či ženy, tak je to problém páru a je obvykle nějakým způsobem společně řešitelný. Navíc v některých případech se jedná o tzv. subfertilitu, což znamená, že je u obou partnerů snížena plodnost,“ prozradil MUDr. Lacheta.

Stejně jako ženy, ani jejich partneři by tak neměli zapomenout na prevenci. Pravidelné prohlídky u lékaře, vhodné spodní prádlo i zdravý životní styl mohou plodnost výrazně ovlivnit. Předejít možným rizikům plodnosti jako je třeba závažné onemocnění nebo úraz pomůže také social frezing neboli zmrazování zdravých pohlavních buněk. Preventivní zmražení spermií a vajíček je ideální ve věku kolem dvaceti let.

 

Centrum asistované reprodukce ISCARE IVF

Centrum zahájilo svou činnost v lednu 1995 jako jedno z prvních nestátních center asistované reprodukce v ČR. Úspěšností léčby se centrum řadí po celou dobu své existence mezi přední špičková zařízení. Doposud centrum přivedlo na svět více než 8 tis. dětí. Centrum vede primář MUDr. Jaroslav Hulvert. Tým IVF, včetně pracovníků IVF laboratoře, byl vyškolen nejlepšími světovými odborníky převážně z Izraele, kde je úspěšnost léčby neplodnosti nejvyšší na světě. Všichni lékaři, kteří v IVF programu pracují, tak mají nejvyšší možnou odbornou kvalifikaci doplněnou řadou specializovaných zahraničních školení a stáží. Centrum IVF poskytuje celou škálu léčebných postupů, a to včetně těch nejmodernějších jako je IVM,ICS/ PICSI, embryomonitoring, preimplantační diagnostika (PGD, PGS), kryokonzervace/vitrifikace apod. Centrum asistované reprodukce dosahuje svých úspěšných výsledků prostřednictvím mnoha osvědčených léčebných metod pro umělé oplodnění. Kromě výše uvedeného se oddělení IVF aktivně podílí na radě studií a výzkumných projektů. Klinické centrum ISCARE I.V.F. a.s. je nestátní soukromé zdravotnické zařízení, které poskytuje zdravotnické služby také v oblasti plastické chirurgie, komplexní léčby obezity, gastroenterologie a léčby idiopatických střevních zánětů. Další informace najdete na www.iscare.cz.