Pro prokázání bezinfekčnosti už nestačí jedna dávka očkování na covid

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že postupně se bude počet testů zdarma snižovat. Za bezinfekční jsou považovaní také lidé až 180 dní po prodělání nákazy nebo 14 dní po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny.

Novým podmínkám se dnes ráno přizpůsobila také mobilní aplikace Tečka, kterou lze bezinfekčnost prokazovat. Lidem očkovaným jednou dávkou více než 22 dní, kteří ještě ale nejsou dva týdny po dávce druhé, se v ní zelený certifikát změnil na červený, tedy neplatný.

Vedle mobilní aplikace je nadále možné prokazovat bezinfekčnost také papírovým dokladem, který lidé dostanou přímo při testování či očkování. Certifikát ve formě elektronického dokumentu PDF, který ji potvrzuje, si lidé mohu dál například stáhnout i z Očkovacího portálu občana.

Hromadné akce

Podle aktuálně platných mimořádných opatření je povinné prokázat bezinfekčnost například při vstupu na hromadné akce v kultuře či sportu, také například při návštěvě divadla nebo využití některých služeb jako jsou ubytování, bazény, kadeřnictví nebo wellness. Prokázat se jí při kontrole by lidé měli také při návštěvě restaurace, provozovatelé ale certifikáty kontrolovat nemusí. Podle ministra Vojtěcha se ale uvažuje o změně.

Celkově bylo v ČR do středy očkováno podle dat ministerstva asi 5,16 milionu lidí, dokončené očkování oběma dávkami má asi 3,64 milionu z nich.