Příspěvky od Karlovarského kraje nalákaly desítky zdravotníků

Karlovy Vary 26. února (ČTK) – Náborové příspěvky od Karlovarského kraje přivedly do nemocnic v regionu desítky nových zdravotníků. Smlouvu už kraj podepsal s 34 novými zaměstnanci, dalších 54 o získání příspěvku usiluje, řekl dnes novinářům krajský radní Jan Bureš (ODS). Lékařům kraj nabízí jako náborový příspěvek 400.000 korun, zdravotním sestrám a dalšímu personálu 150.000 korun.

„Vyhodnotili jsme, že tento projekt byl natolik úspěšný, že budeme na dubnovém zastupitelstvu navrhovat jeho dočasné pozastavení. Budeme chtít, abychom tento projekt zacílili na nejproblematičtější oddělení, která máme napříč nemocnicemi. A budeme také zastupitelstvu každé zasedání předkládat informaci, jak se daří tato oddělení naplňovat, a případně tento dotační titul dále modifikovat,“ řekl Bureš. Lékaři v Karlovarském kraji nejvíce chybějí na interně a dětském oddělení, potřeba jsou ale také neurologové, psychiatři nebo anesteziologové.

Nejvíc nových zaměstnanců získala po zavedení dotačního programu nemocnice v Karlových Varech. Noví lékaři a sestry ale začali působit také v Sokolově, Chebu a Ostrově. Z převážné části jsou to lékaři z Česka nebo Slovenska, někteří z nich jsou absolventi krátce po dokončení školy, doplnil Bureš. Nárok na získání náborového příspěvku mají zaměstnanci po skončení tříměsíční zkušební doby, bude jim vyplacen po částech během několika měsíců. Ve smlouvě s krajem se dotyčný zaváže, že bude v regionu pracovat tři roky.

Z rozpočtu kraje půjde na náborové příspěvky odhadem 15 milionů korun. Poprvé kraj náborové příspěvky nabízel už před dvěma lety, tehdy ale byly pouze pro pracovníky na interních odděleních.

stu hj