Příspěvky pro psoriatiky až do konce září

Až do konce září mohou pacienti s lupénkou žádat o dotace na přípravky proti této kožní chorobě. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která jako první v Evropě přispívá pacientům pět set korun na přípravky proti lupénce včetně těch bezkortikoidových, prodloužila program až do 30. září 2015.

Připraven bylo pro naše klienty celkem jeden tisíc certifikátů, na základě kterých mohou čerpat příspěvek na přípravky proti lupénce. Čerpány dosud byly cca 2/3 těchto certifikátů. Akce tak byla prodloužena zatím do konce září,“ uvedla Hana Kadečková, mluvčí ZP MV ČR.

Původně měl program trvat pouze od 1. dubna do 30. června 2015.

„Pacientů s lupénkou je v České republice kolem půl milionu. Rozhodli jsme se od letošního dubna přispět klientům, trpícím psoriázou, 500,- Kč z fondu prevence na nákup přípravku k zmírnění příznaků lupénky, zakoupeného v lékárně,“ uvedl generální ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček. Tento příspěvek se týká i přípravků bez kortikoidů, které nemají oficiální status léčiva. Mezi takové patří například séra Dr. Michaels dovážená z Austrálie, jejichž aplikace prokazatelně zlepšila stav až u 82% pacientů. „Pro mě osobně i pro všechny psoriatiky je to po dvanáctileté usilovné práci, kdy jsem se snažila pojišťovny k podpoře přesvědčit, velké vítězství. Z celého srdce proto doufám, že tento trend potrvá i v následujících letech a že se k němu připojí i další zdravotní pojišťovny,“ uvedla k zahájení programu Jutka Kovacs, ředitelka společnosti Frankl Pharma, distributor přípravků Dr.Michaels do České republiky.

Více informací o lupénce a možnostech mírnění jejích projevů najdete na www.vesvekuzi.cz.