Připraveni vždy a na vše. Na dovolené nezapomeňte na cestovní lékárničku

Ať už jede člověk na dovolenou v Česku nebo do zahraničí, neměl by brát své zdraví na lehkou váhu. Jak je známo, štěstí vždy přeje připraveným. A to znamená mít svou cestovní lékárničku vždy po ruce. Na co by tedy člověk neměl při balení na dovolenou zapomenout?

Vždy je důležité předvídat a myslet na to, co by se mohlo stát. Kromě léků, které člověk běžně užívá, by neměl zapomínat ani na nečekané události, které se mohou přihodit. A úrazy to nekončí. Ať už na sebe člověk bude jakkoliv opatrný, bakterie nebo třeba slunce ho může překvapit, ani neví jak.

Úrazy

Polštářkové náplasti by neměly chybět na žádné cestě. Je jedno, jestli se člověk rozhodne pro aktivní či relaxační dovolenou, puchýř nebo škrábanec si může přihodit všelijak. Stejně tak není na škodu přibalit ani obvaz a dezinfekci.

Ochrana kůže

Ať už člověk jede v zimě do hor nebo v létě k moři, sluníčku se nevyhne. A proto by opalovací krém a zklidňující krém po opalování neměl chybět v cestovní lékárničce.

Teplota a bolesti

Ti jedinci, kteří jsou citlivější na změnu prostředí, by neměli zapomínat na léky proti bolesti hlavy či na horečku. Není proto na škodu přihodit do tašky například Ibalgin, Ibuprofen, Paralen, Aspirin, Nurofen či Panadol. Rychlejšího účinku mohou dosáhnout například gumové kapsle, šumivé tablety či sirupy. Jestli si však v rámci úspory místa dáváte do taštičky jen platíčko s pár tabletami, vždycky se ujistěte, že budete mít po ruce příbalový leták nebo budete schopní nalézt ho na internetu.

Střevní potíže

Možná se se střevními problémy normálně nesetkáváte. A tak vás ani nenapadne, že by se na dovolené mohlo něco takového přihodit. Jenže právě cestování může být viníkem, kvůli kterému se člověk seznámí s hotelovou koupelnou více, než by chtěl. Může to být kvůli stresu, nebo třeba i změně jídelníčku. Neznámé pokrmy mohou žaludek překvapit. Léky proti průjmu určitě přibalte, obzvláště, pokud jedete do exotických destinací. Mezi nejznámější patří například Smecta, Endiaron, Ercefuryl či živočišné uhlí.

Na Alergii

Na maraton kýchání a posmrkaných kapesníků jsou alergici zajisté připraveni a prášky na alergii mají ve své tašce non stop. Nebo by alespoň měli mít. Alergická reakce ale může na dovolené překvapit i ty, kteří se alergii jinak úspěšně vyhýbají. Může jít o jednorázovou alergii na slunce či bodnutí hmyzem. Proto by léky na alergii neměly chybět v žádné cestovní lékárničce.

Proti komárům

Vypadá to, že komáři jsou všude. A kvůli svědivým komářím bodnutím se může dovolená velmi znepříjemnit. Pokud tedy jedete do oblastí s vysokým výskytem otravného hmyzu, je dobré investovat do prostředků s vysokým obsahem DEET. Kdyby přece jen k bodnutí došlo, Fenistil či jiný chladivý prostředek může pokožce ulevit.