Případná polní nemocnice by mohla být na výstavišti v Ostravě

Ostrava 26. října (ČTK) – Moravskoslezský kraj má místo pro případnou polní nemocnici. Mohla by být na ostravském výstavišti, problém je ale zatím nedostatek personálu. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu kraje řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Zatím nejsme v situaci, že bychom museli budovat polní nemocnice. Nicméně už máme vytipovány lokality, které bychom k tomuto účelu mohli využít,“ uvedl Vondrák.

Podle něj už konkrétní místo pro polní nemocnici dnes kraji nabídl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Umístěna by tak případně mohla být na výstavišti Černá louka. „S tímto jsou ale svázány další podmínky, které je třeba zajistit. To znamená, že lůžka musí být vybavena kyslíkem,“ uvedl Vondrák. Řekl, že kraj lahve s kyslíkem již zakoupil.

Podle hejtmana je ale největším problémem to, že v kraji chybí zdravotnický personál, covidem-19 je ho v regionu nakaženo zhruba deset procent. „Nemůžete provozovat polní nemocnici, pokud nemáte k tomu odpovídající personál. Dokud nebudeme mít personál, tak nemá smysl hovořit o jakékoliv polní nemocnici, protože nemá, kdo by u těch pacientů v těch polních nemocnicích byl,“ doplnil Vondrák.

Kraj podle něj čeká, jak se situace vyvinet. Řada zdravotníků se po prodělaném onemocnění začíná vracet zpět. „Až budeme mít dostatek personálních kapacit, pak se samozřejmě můžeme bavit o případných polních nemocnicích,“ řekl hejtman.

V Moravskoslezském kraji za neděli přibylo 824 nakažených covidem. Je to méně než v sobotu, kdy mělo pozitivní test 1119 osob. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 26.664 lidí. Vyplývá to z údajů chytré karantény.

„Situace je těžká, pořád tady máme velké nárůsty nakažených,“ uvedl Vondrák. Podle něj má nyní reprodukční číslo v kraji hodnotu 1,1. „Je u nás v kraji relativně přijatelné. Uvidíme, jak se bude dál situace vyvíjet, protože pravda je taková, že v neděli provedené testy ukazují na to, že 40 procent z těchto testů je pozitivních. To znamená, že v populaci je mnohem více nakažených, než jsme si byli ochotni připustit,“ doplnil hejtman.

Martina Helánová dr