Příjemcem linek na respirátory z Tchaj-wanu by měla být InoCure

Praha 18. prosince (ČTK) – Příjemcem výrobních linek na respirátory darovaných z Tchaj-wanu by měla být česká firma InoCure. Vybrala si ji společnost Autoland, která linky do Česka daruje. ČTK to dnes sdělila za Česko-tchaj-wanskou obchodní komoru Lucie Šplíchalová. Firma Autoland Technology se rozhodla věnovat do Česka několik linek na výrobu respirátorů, když předseda českého Senátu Miloš Vystrčil na konci srpna navštívil Tchaj-wan. Jednání o předání linky podle Šplíchalové stále pokračují.

Linky by měly pomoci zajistit soběstačnost České republiky při výrobě respirátorů. Firma Autoland si podle Šplíchalové stanovila pro předání daru podmínku, aby mohla proškolit příjemce linek. Charitativní podmínkou daru pak je, aby se provozovatel strojů zavázal produkovat respirátory v pravidelné frekvenci pro lidi v Česku, uvedla Šplíchalová. O konkrétních příjemcích respirátorů se bude rozhodovat po dohodě se Senátem ČR.

Jako příjemce linek si společnost Autoland vybrala firmu InoCure, která byla součástí podnikatelské delegace doprovázející Vystrčila na Tchaj-wan. Zástupce společnosti tento týden dokončil na Tchaj-wanu školení a stal se tak certifikovaným partnerem Autolandu, uvedla Šplíchalová. Splnil tak podmínku kladenou na příjemce linek. Komora současně přijala pověření Autolandu, aby dohlížela na plnění charitativní podmínky daru.

Podle původních předpokladů měly být linky do Česka dopraveny na přelomu listopadu a prosince, zprovoznění se očekávalo v prosinci. Čeští představitelé v minulosti poukazovali na potřebu dar přijmout v rámci platných zákonů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Každá linka podle dřívějších informací vyrobí 30 zdravotnických roušek nebo respirátorů za minutu, za týden je to tedy kolem milionu roušek nebo respirátorů. Dříve se uvažovalo, že by některé z linek mohla provozovat Vězeňská služba.

Čeští senátoři navštívili Tchaj-wan k nelibosti Číny, která ostrovní zemi považuje za svou vzbouřenou provincii. Tchajwanskou misi opakovaně kritizovali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Zastání naopak Vystrčil nalezl u části opozice, některých evropských zemí a USA.

Pražská společnost InoCure je technologicky orientovaná firma, která se soustředí na vývoj pokročilých nanotechnologických řešení pro každodenní použití ve zdravotnictví.