Před 80 lety se v Americe zrodila detekční trubička na alkohol

Indianapolis/Praha 30. prosince (ČTK) – Vynález, který 31. prosince 1938 oficiálně představil americký profesor Rolla Neil Harger, výrazně ulehčil práci nejen dopravním policistům. Jeho přístroj na zjišťování požitého alkoholu pomocí dechu sice ještě nebyl tak praktický jako současné detekční trubičky nebo elektronické testery, přesto se rychle rozšířil. Součástí sady byl nejen balónek, do kterého podezřelý dýchal, ale i kufřík s chemikáliemi, jež vykonaly samotnou detekci.

Hargerův vynález navázal na starší výzkumy, jež prokázaly, že dech člověka po požití alkoholu skutečně tento „jed“ obsahuje. Například lékař a specialista na alkoholovou závislost Emil Bogen v roce 1927 zjistil, že dech obsahuje daleko více alkoholu než třeba moč. Harger, který vyučoval na Indianské univerzitě biochemii a toxikologii, pak mimo jiné sestavil rovnici, podle které se na základě zbarvení chemické látky dalo určit, kolik promile alkoholu má člověk v krvi.

Vývoj ale pokračoval dál a po válce se Hargerovu kolegovi Robertu Borkensteinovi podařilo sestrojit praktičtější a menší přístroj, který ukazoval rovnou obsah alkoholu v krvi. Masovou záležitostí v silničním provozu, ale i v jiných oborech, se detekční trubička stala po roce 1953, kdy licenci na její výrobu získala německá firma Dräger. Dnes se vyrábějí detekční trubičky nebo přístroje na zjišťování alkoholu po celém světě a v některých zemích, jako třeba ve Francii, se staly dokonce povinným vybavením automobilu.

rmi