Před 30 lety byl diagnostikován první český HIV pacient

V Nemocnici Na Bulovce lékaři před 30 lety diagnostikovali prvního HIV pacienta v ČR (tehdy ČSSR). Dnes je v republice HIV pozitivních zhruba 2500 pacientů. V Česku opadl strach z AIDS. Lidé se přestávají chránit. To má za následek, že počet nakažených virem HIV stoupá. Nemoc se sice dá léčit, ale ne vyléčit.

Na to, že kampaň v boji proti AIDS nesmí nikdy skončit, upozorňoval již před lety český odborník na tuto chorobu doc. Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce, kde se léčí zhruba 70 procent všech HIV pozitivních v ČR: „Každý rok začíná svůj sexuální život v Česku zhruba sto tisíc lidí. Pokud se zanedbá osvěta po dobu pěti let, máme tu ,najednou‘ půl miliónu sexuálně aktivních lidí, kteří se chovají, jako by AIDS nebyl hrozbou.“

V Česku vyrůstá generace, která toho o AIDS mnoho neví. Dnešní čtyřicátníci slyšeli po celé své mládí varování před touto chorobou. Zato dvacetiletí žijí v představě, že jim nehrozí. Statistiky ukazují, že modelový nový pacient v současnosti je mladý muž s homosexuální orientací. To samo o sobě není důvodem, proč by se měl nakazit HIV infekcí. Tím hlavním faktorem je samozřejmě rizikové chování ve smyslu promiskuitních sexuálních vztahů. Potvrzuje to i doc. Ladislav Machala ze své každodenní praxe: „Naprostá většina těch nových mladých pacientů, kteří přicházejí po zjištění diagnózy, říká: Pane doktore, ale vždyť vy už na to máte přeci docela dobré léky. Já říkám: Máme účinné léky, ale nedokážeme tu nemoc definitivně vyléčit. A oni říkají: No, to určitě brzy budete mít…Bohužel tento optimismus s nimi nesdílím.“

Odborníci se také domnívají, že se vytratila osvěta a preventivní programy a o nemoci se přestalo mluvit. I proto Nemocnice Na Bulovce dnes zorganizovala celodenní mezinárodní konferenci „Problematika HIV / AIDS“. Zájem byl značný. Zúčastnila se stovka hostů, kterým své prezentace předneslo 19 odborníků z různých sfér, ve kterých se s HIV pacienty setkávají a pracují s nimi.

Dnešní konference v Nemocnici Na Bulovce měla i dva velmi významné hosty. Dámy, které pro mnoho let dopředu nastavily metodiku a organizaci účinné léčby HIV / AIDS. Jednak v Nemocnici na Bulovce, potažmo v celé reublice: Doc. MUDr. Marii Staňkovou, CSc., která byla první vedoucí lékař AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce a díky ní se Nemocnice Na Bulovce stala nejuznávanější autoritou v léčbě této nemoci v celé republice (vlevo) a RNDr. Marii Brůčkovou, CSc., která byla ředitelkou Národní referenční laboratoře pro AIDS a za svou práci při boji proti této nemoci obdržela státní vyznamenání (vpravo). Konference byla také přenášena živě na internetu. Záštitu nad ní převzala europoslankyně Ing. Kateřina Konečná.

 

Martin Šalek
tiskový mluvčí
martin.salek@bulovka.cz
602 316 908