Před 210 lety se narodil autor Braillova písma

Coupvray (Francie)/Praha 3. ledna (ČTK) – Již téměř dvě století mohou nevidomí díky němu „číst“ knihy. Francouz Louis Braille, který se narodil 4. ledna 1809, byl sám od dětství po nehodě slepý. Šestibodový plastický systém vymyslel již v 16 letech a změnil tak život milionům lidí, Braillovo písmo je totiž možné použít ve všech jazycích. Braille navíc vytvořil i kódy pro matematické symboly či hudební zápis.

Narodil se v malé vesnici Coupvray u Paříže v rodině sedláře. Ve třech letech si ale sedlářským nožem poranil oko, do druhého se mu posléze dostala infekce a dva roky po nehodě byl už úplně slepý. Jako desetiletý nastoupil do pařížského Národního ústavu pro mladé slepce, kde se po dokončení studií díky mimořádným vědomostem stal pomocníkem učitele a později učitelem. Braille současně zastával též varhanické místo v blízkém kostele.

V roce 1825 navrhl první vzorky speciálního písma a konečnou formu mu dal v roce 1834. Jako základ k tomuto písmu, jež čtenář vnímá hmatem, Braille využil francouzský vojenský systém umožňující čtení za tmy. Vítězného tažení svého písma se však nedočkal, ve Francii bylo oficiálně uznáno až v roce 1854 – dva roky poté, co Braille 6. ledna 1852 krátce po 43. narozeninách zemřel na tuberkulózu.

mav pvl