Před 150 lety Lister poprvé operoval za antiseptických podmínek

Glasgow/Praha 16. června (ČTK) – První operaci za užití antiseptických prostředků provedl před 150 lety, 17. června 1867, skotský chirurg Joseph Lister v Královské nemocnici v Glasgowě. Dlouhodobě jej zajímala problematika pooperační infekce pacientů, která byla v té době velmi častá. S odvoláním na učení Louise Pasteura o „vzdušných zárodcích“, které jsou původci tlení organických látek, vypracoval Lister pravidla pro dezinfekci v chirurgii.

Lister (1827 až 1912) se narodil v zámožné rodině a pro chirurgii se rozhodl už v dětství. Vystudoval medicínu v Londýně a poté působil v Edinburghu a v Glasgowě. Společně s manželkou prováděli pokusy. Vědec hledal látku, která by byla schopna usmrtit mikroby. A nakonec ji našel – byla jí kyselina karbolová (fenol), která se používala také k likvidaci zápachu městského odpadu. Pooperační péče se poté začala sestávat z pravidelných převazů a pečlivé dezinfekce.

Lister neměl při prosazování svých metod mezi svými kolegy na růžích ustláno, nakonec byl ale za své zásluhy jmenován lordem.

mav ped