Před 120 lety se narodil zakladatel čs. endokrinologie Charvát

Praha 5. srpna (ČTK) – Profesor Josef Charvát, zakladatel české endokrinologie, který se narodil před 120 lety, 6. srpna 1897, byl mimořádnou osobností medicíny. Endokrinologii viděl v souvislostech celého interního lékařství, věnoval se i kybernetice a využití počítačů v medicíně v době, kdy výpočetní technika byla běžnému životu ještě velmi vzdálena. Charvát byl společenským člověkem, celý život působil ve skautu, byl členem pražské zednářské lóže.

Původně se chtěl věnovat psychiatrii, ale po promoci v roce 1923 nastoupil na druhou interní kliniku, kde setrval až do války. Kromě problematiky nemocí žláz s vnitřní sekrecí se věnoval i dalším oblastem medicíny, například otázkám výživy. Pro generace mediků a lékařů byl Charvát jako vynikající klinik a pedagog vzorem.

Profesorem Univerzity Karlovy (UK) se stal v roce 1938. V květnu 1945 založil třetí interní kliniku UK a vedl ji až do roku 1970, na klinice pak byl činný ještě dalších jedenáct let. Jako rektor UK se v lednu 1969 zapsal do paměti občanů a studentů svým projevem v předvečer pohřbu Jana Palacha. Poté musel abdikovat. Na „své“ klinice pracoval až do roku 1981 a docházel tam až do konce. Zemřel 31. ledna 1984.

Charvát napsal řadu publikací, z nichž se učily celé generace studentů. V čtivých populárně-vědeckých knížkách Život, adaptace a stres a Člověk a jeho svět varoval před ekologickým ohrožením a civilizační krizí, psal zasvěceně o stresu, a zamýšlel se nad smyslem a hodnotou lidského života.

mav sat