Pražské nemocnice přijaly opatření proti kyberútokům

Praha 17. dubna (ČTK) – Nemocnice v Praze zavedly opatření v souvislosti s varováním před možnými kybernetickými útoky. ČTK to potvrdili mluvčí několika nemocnic, podobu opatření však nechtěli z bezpečnostních důvodů komentovat. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve čtvrtek sdělil, že v Česku hrozí útoky na počítačové systémy nemocnic a dalších významných cílů. V noci na dnešek hackeři neúspěšně zaútočili na Fakultní nemocnice Ostrava.

„Ano, přijali jsme speciální opatření – technická i provozní. Bohužel je není možné specifikovat v zájmu zachování jejich účinnosti,“ uvedla mluvčí největší pražské nemocnice v Motole Hana Frydrychová. Podobně se vyjádřily i mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová a Nemocnice Na Františku Lucie Krausová. Ta doplnila, že nemocnice v poslední době díky investici Prahy 1, která ji provozuje, ochranu před kyberútoky posílila.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková sdělila, že se zařízení kybernetické bezpečnosti věnuje dlouhodobě a zabezpečení má trvale nastaveno na takové úrovni, že jej není třeba posilovat. „Úroveň kybernetické bezpečnosti je průběžně zvyšována,“ uvedla mluvčí. Nemocnice při úpravách ochrany vychází z informací NÚKIB i vlastní analýzy rizik.

NÚKIB ve čtvrtek uvedl, že se v dalších dnech s velkou pravděpodobností může objevit větší množství útoků na systémy nemocnic a dalších cílů. Hackeři se před útokem mohou pokusit získat přístup do systému pomocí tzv. phishingu, tedy podvodnými maily, které mají za cíl od příjemce pod napohled legitimní záminkou získat například přihlašovací údaje. Maily mohou také obsahovat přílohy, které při spuštění nahrají do počítače škodlivý software.

V noci na dnešek se hackeři pokusili proniknout do jednoho ze serverů nemocnice v Ostravě, podle jejích zástupců správci sítě podobné útoky odrážejí často. Na konci března ochromil kyberútok počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici v Kosmonosech na Mladoboleslavsku, v polovině března pak útoku čelila Fakultní nemocnice Brno. V Praze hackeři napadli úřad městské části Praha 3, který kvůli tomu od minulého úterý nefunguje. Nejznámějším loňským případem bylo kvůli hackerskému útoku faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově.

psc mlg snm