Praha založí organizaci, která převezme Nemocnici Na Františku

Praha 21. června (ČTK) – Pražský magistrát založí organizaci s názvem Metropolitní nemocnice Na Františku, která by měla od příštího roku převzít stejnojmennou nemocnici v Praze 1. Zastupitelé dnes v noci rozhodli, že vznikne od 1. července. Podle radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha Sobě) město také plánuje několik analýz spolu s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), na jejichž základě má vzniknout komplexní strategie pražského zdravotnictví. Pražské zastupitelstvo, které zasedlo ve čtvrtek v 09:00, jedná už téměř 17 hodin.

„Postupujeme přesně podle harmonogramu, který jsme si schválili na květnovém zastupitelstvu,“ uvedla Johnová. Dodala, že harmonogram převzetí, který přijalo hlavní město, již schválilo i zastupitelstvo Prahy 1, která nemocnici nyní spravuje. Městská část podle radní také souhlasila, že poskytne byty pro lékaře a prostory pro provoz nonstop lékárny. Počet zaměstnanců nové organizace a další detaily by měla na svém příštím zasedání projednat rada hlavního města.

Praha podle radní i nadále počítá s tím, že nemovitosti nemocnice zůstanou ve správě městské části a nepřevezme je magistrát. „Proces odsvěření tak rozsáhlého majetku je velmi náročný a příprava na odsvěření by nám zabrala tolik času, že by nás to zkrátka nepřiměřeně zdrželo,“ řekla Johnová.

Nemocnice by v budoucnu podle plánu vedení města měla úzce spolupracovat s městskými ambulantními provozy a také se záchrannou službou. Johnová uvedla, že Všeobecná zdravotní pojišťovna již schválila navýšení o 20 lůžek následné péče a připravuje se otevření oddělení lůžkové rehabilitace, které již bylo zkolaudováno.

Město také pracuje na přípravě strategie rozvoje metropolitního systému zdravotnictví, jehož centrem má být právě Nemocnice Na Františku. Dosud magistrát žádnou nemocnici nemá, provozuje záchrannou službu a městskou polikliniku. Další polikliniky mají městské části.

Johnová uvedla, že město s ÚZIS pracuje na několika projektech, mezi které patří i analýzy fungování Nemocnice Na Františku a záchranné služby. Kromě toho vzniká analýza, jejímž cílem je zjistit, jaká je skutečná spádovost jednotlivých zdravotnických specializací v Praze a kteří pacienti za péčí dojíždějí. Další analýza se bude týkat paliativní péče, tedy péče o pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu.

Nemocnice Na Františku byla na konci 18. století největším zdravotnickým zařízením v Praze. Patří mezi přední pracoviště v léčbě rakoviny prsu nebo ortopedie. Disponuje 139 lůžky. V minulém volebním období chtělo bývalé vedení radnice Prahy 1 přenechat provoz zařízení soukromníkovi, z plánu však po kritice sešlo a městská část podepsala s magistrátem memorandum o spolupráci při rozhodování o dalším osudu zařízení.