Praha založí organizaci, která převezme Nemocnici Na Františku

Praha 10. června (ČTK) – Pražský magistrát založí organizaci s názvem Metropolitní nemocnice Na Františku, která by měla od příštího roku převzít stejnojmennou nemocnici v Praze 1. Dnes o tom rozhodli radní, příští týden musí záměr potvrdit zastupitelé. Magistrát plánuje nemocnici u Dvořákova nábřeží převzít od městské části.

„Je to první z kroků, které máme za úkol splnit do konce letošního roku,“ uvedla radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Harmonogram převzetí schválili pražští zastupitelé koncem května. Podle plánu vedení magistrátu má novou příspěvkovou organizaci, na kterou má přejít správa zařízení včetně smluv se zdravotními pojišťovnami, do konce roku vést ředitel magistrátního odboru zdravotnictví Martin Ježek.

Radní dnes také uvedla, že na příštím jednání zastupitelstva kromě založení organizace předloží také žádost o přidělení 10 milionů korun na náklady spojené s jejím provozem pro letošní rok. Má jít například tvorbu analýz či případné personální náklady. Zastupitelé by měli schvalovat také provozní příspěvek 42 milionů korun Praze 1 na fungování nemocnice. Navrhovaná výše je stejná jako v loňském roce.

Vedení města počítá s tím, že nová organizace převezme provoz nemocnice a budovy zůstanou ve správě městské části, se kterou se bude nutné domluvit na nějaké formě pronájmu. To by se podle kritiků mohlo ukázat jako právně problematické. Zařízení by se od nového roku mělo nově jmenovat Metropolitní nemocnice hlavního města Prahy, což má odrážet jeho celopražský význam.

Nemocnice Na Františku byla na konci 18. století největším zdravotnickým zařízením v Praze. Patří mezi přední pracoviště v léčbě rakoviny prsu nebo ortopedie. Disponuje 139 lůžky, v plánu je rozšiřování. V minulém volebním období chtělo bývalé vedení radnice Prahy 1 přenechat provoz zařízení soukromníkovi, z plánu však po kritice sešlo a městská část podepsala s magistrátem memorandum o spolupráci při rozhodování o dalším osudu nemocnice.

psc mal