Praha spustila informační web k očkování proti covidu-19

Praha 26. ledna (ČTK) – Hlavní město připravilo web ockovani.praha.eu, kde návštěvníci naleznou informace k očkování. Web má rovněž vyvracet zavádějící a nepravdivé informace o očkování, které se šíří po sociálních sítích. Město v únoru spustí informační kampaň na podporu vakcinace proti covidu-19. Dnes to novinářům řekli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě).

„Cítíme potřebu nabídnout lidem přehledně a na jednom místě všechny potřebné informace ohledně očkování. Vláda totiž zaspala nejen se zajištěním vakcín pro nejrizikovější skupiny, ale i se šířením povědomí o samotném očkování. Aby se lidé mohli skutečně rozhodnout, musejí mít dostatek relevantních informací,“ uvedl primátor.

Na stránce ockovani.praha.eu najdou zájemci seznam a mapu očkovacích center, počet osob naočkovaných v Praze a kontakt na bezplatnou informační linku pražského magistrátu 800 160 166, která funguje zvláště jako pomoc pro pražské seniory při registraci do centrálního systému. Na webu jsou také informační videa a sekce, v níž jsou vysvětleny nejčastější dotazy k očkování. Odborní garanti rovněž na webu vyvrací nejčastější mýty a dezinformace spojené s vakcinací.

Web vyvinuli pracovníci městské firmy Operátor ICT. Za tvorbu webu Praha zaplatila 114.400 korun bez DPH, správa stránky vyjde na 23.000 korun za měsíc, uvedl primátor.

V únoru město spustí informační kampaň k očkování. Vizuály, připravené zdarma agenturou DDB Prague, budou odkazovat k návratu do běžného života před pandemií. Pracovat se bude například s motivy rodiny, podnikání a vzdělávání. Vizuály plánuje Praha poskytnout i dalším krajům prostřednictvím Asociace krajů ČR, doplnil Hřib. Plakáty budou k vidění například na plakátovacích plochách v přístřešcích MHD, které má Praha k dispozici zdarma.

Hřib s odkazem na průzkum společnosti MEDIAN uvedl, že nyní má zhruba 65 procent Pražanů zájem nechat se očkovat. Zhruba 40 procent Pražanů ale podle výzkumu nemá o očkování dostatek praktických informací. Celkem je v Praze očkováno 48.734 lidí. Magistrát od státu ale nemá informaci, kolik z nich má trvalé bydliště v Praze.

Testy prokázaly v Praze v pondělí 721 nových případů nemoci covid-19. Aktuálně nakažených je v hlavním městě 9402 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od březnového začátku epidemie se v metropoli covid potvrdil u více než 104.000 lidí. Téměř 94.000 z nich se dosud vyléčilo a 1381 lidí s covidem zemřelo.