Praha sestavila tým odborníků pro psychologickou pomoc uprchlíkům

„Tým bude pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny, kterým hrozí nějaké dlouhodobé psychické potíže nebo posttraumatická porucha. Domluvili jsme se na tom, že využijeme odborníky z Ukrajiny, kteří jsou odborníky v oblasti péče o duševní zdraví,“ řekla Johnová. Ukrajinští odborníci budou zaměstnáni jako terapeuti nebo poradci duševního zdraví.

 

Zástupci Metropolitního zdravotního servisu, který pomoc zaštiťuje, se snažil sestavit tým tak, aby pokrýval co nejvíce potřeb uprchlíků. „Vnímáme, že ta situace se dynamicky mění. Poté, co lidé přicházeli a velmi dobře dostávali krizovou intervenci, tak nyní bude mnohem víc potřeba pracovat na tom, aby se předcházelo posttraumatickým syndromům, které na ně potom, co získali bydlení a usadili se, doléhají,“ řekl ředitel servisu Pavel Novák.

 

Mezi nejčastější problémy uprchlíků patří posttraumatické syndromy, které se projevují mnoha způsoby. Uprchlíky také trápí nespavost, úzkosti, strach vycházet ven nebo strach z hlasitých zvuků a trpí také pocity viny přeživšího, když zanechali doma příbuzné, kteří s nimi nemohli odejít a zůstali na Ukrajině.

 

Problém je, že mezi uprchlíky je řada vzdělaných odborníků, avšak kvůli legislativě nemohou svou profesi v Česku vykonávat. Magistrátní projekt tak podle radní pomůže těmto lidem zapojit se do pracovního procesu a získat zaměstnání v jejich oboru na plný úvazek. „Potřebujeme to vyzkoušet, situaci víme, že je, ale nevíme, jaká je potřeba, proto se bude tým rozbíhat postupně. Chceme se zaměřit primárně na několik míst, kde jsou lidé ubytováni,“ řekl Novák. Služba se následně bude rozrůstat.

 

Pilotní režim

Systém pomoci bude nyní fungovat v pilotním provozu, kdy je do něj zapojeno šest terapeutů. Do budoucna bude upravován podle aktuálních potřeb, přičemž se bude zřejmě rozrůstat. Pomoc nyní funguje v Praze a středních Čechách.

 

Praha se potýká s nedostatečnou ubytovací kapacitou a jedná s vládou a ostatními kraji o přemístění uprchlíků do krajů, které nejsou tolik vytíženy. Kvůli nedostatku ubytovacích kapacit a situaci na nádraží Praha vybudovala v polovině května stanové městečko v Troji. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v květnu řekl, že kvůli přeplněnosti hrozí uzavření KACPU. Rozhodnutí o jeho uzavření bylo nakonec odloženo na začátek června.