Praha připravuje opatření pro boj s AIDS, přidala se k iniciativě

Praha 5. prosince (ČTK) – Hlavní město se připojilo k mezinárodní iniciativě měst Fast-Track Cities, která je zaměřena na aktivní přístup v boji proti epidemii AIDS a HIV. Zástupci města dnes podepsali deklaraci o připojení. Magistrát zároveň připravuje opatření, která budou mít za úkol přispět k naplnění cílů iniciativy v Praze ohledně informovanosti a léčby osob nakažených virem HIV.

Podle stránek iniciativy, která vznikla v roce 2014, je do ní zapojeno více než 300 měst po celém světě. Spolupracující města se zavazují usilovat o cíle označené 90-90-90, tedy aby alespoň 90 procent HIV pozitivních lidí o svém statusu vědělo, 90 procent bylo léčeno antiretrovirovými léky a 90 procent mělo tzv. potlačenou virovou nálož. To znamená, že je virus v krvi nezjistitelný a odpadá i riziko jeho přenosu sexuálním stykem.

Praha podle informací magistrátu připravuje soubor opatření, která budou mít za úkol zajistit lidem trvalý přístup k testování. Cílem je také bojovat proti stigmatizaci lidí s HIV a dalšími infekcemi. Magistrát v tom plánuje spolupracovat s odborníky, zdravotnickými organizacemi či policií.

„V České republice přibývá úspěšně léčených pacientů, ale stále přetrvávají některé mýty bránící především snižování výskytu nákazy, která se naopak zvyšuje. Například neplatí, že HIV infekce se přenáší výhradně při sexu muže s mužem, bohužel roste počet heterosexuálně přenesených infekcí a také to je potřeba řešit,“ řekla radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle odborníků Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku výrazně zvýšil počet nemocných s HIV, kteří se léčí. V roce 2013 jich bylo 75 procent, loni přes 95 procent. Informace dnes zazněla na tiskové konferenci ke Světovému dni boje proti AIDS. Lidí nakažených HIV bylo v Česku od roku 1986 zjištěno zhruba 3600, nemoc AIDS se rozvinula zhruba u 660 z nich. Asi 300 lidí jí podlehlo. Kolem 530 lidí v ČR podle odhadů neví, že jsou nakažení.