Praha koupí 3080 vakcinačních sad pro očkování proti covidu

Kromě velkých nemocnic či očkovacích center jsou v registrační systému pro očkování proti covidu zapojeni praktičtí lékaři. Ordinacím ale chybějí vakcinační sady, aby mohly své pacienty očkovat. Proto se magistrát rozhodl je koupit. Každý z lékařů dostane tolik sad, o kolik se stará imobilních pacientů nad 80 let. Náklady na jejich pořízení by neměly překročit 16.000 korun. Za jednu sadu město zaplatí 5,1 koruny.

Vedení města řeší také dodávku vakcín lékařům. „Počítali jsme s tím, že praktičtí lékaři budou využívat vakcínu AstraZeneca, které je velký nedostatek. Takže tam je celá řada zaregistrovaných pacientů, kteří k praktikům chodí a na ty vakcíny se čeká. Není to nic radostného, ale jsme závislí na státních dodávkách. Budeme se teď snažit řešení pro lidi, kteří jsou zaregistrováni,“ řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Vedení města schválilo na konci března přidělení sad a dalších ochranných pomůcek svým dvěma lékařským zařízením. Pro Městskou nemocnici následné péče to bylo 20.000 vakcinačních sad, 15.000 jednorázových rukavic a 5000 respirátorů. Pro Městskou polikliniku 7200 vakcinačních sad, téměř tři stovky ochranných štítů, dezinfekci, 2000 overalů a 10.000 respirátorů. Město v uplynulých měsících schválilo také pořízení lednice a boxů pro uchování očkovacích látek.

V Praze bude omezen provoz některých menších očkovacích center, kde k očkování proti covidu-19 využívají vakcínu Moderna. Důvodem je nedostatek této očkovací látky a nízké dodávky těchto vakcín od státu. Dočasně bude omezeno fungování očkovacích míst s kapacitou do tisíce lidí týdně.