Pouze v Nemocnici Na Bulovce a ve FN Brno funguje tzv. Škola atopie

V dubnu 2012 byla otevřena 2 vzdělávací centra pro dětské pacienty a jejich rodiče také v České republice tzv. „Školy atopie“. Škola atopie je prostor pro sdělování a srovnávání zkušeností dětí a rodičů. Cílem je poskytnout informace o léčbě atopické dermatitidy a doplňujících léčebných postupech vedoucích ke zlepšení kvality každodenního života pacientů.

Pacienti a rodiče atopických pacientů se zde naučí, jak předcházet provokujícím faktorům, které zhoršují atopický ekzém a jak dítě ošetřovat. Centrum školy atopie je součástí kožní kliniky Nemocnice Na Bulovce.

„Atopický ekzém je velmi časté chronické onemocnění, charakterizované svěděním a suchostí kůže. Atopickým ekzémem trpí nejen samotný pacient, ale i jeho rodina. Na naší kožní klinice se dětské dermatologii a atopickému ekzému věnujeme od roku 1978. Provedli jsme i první studie v ČR, které potvrdily, že kvalita života rodin našich malých pacientů je zhoršena, ale právě správnou léčbou a každodenní péčí o nemocnou kůži pacienta ji můžeme společně velmi zlepšit,“ říká přednostka kožní kliniky Nemocnice Na Bulovce Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Školu atopie v Nemocnici Na Bulovce mohou rodiče s dětmi navštěvovat každý pátek od 13:00 po objednání v recepci nebo na tel. 266 082 237. Koná se to v dětské kožní ambulanci. O děti s atopickým ekzémem se zde stará tým kožních lékařů pod vedením primářky MUDr. Naděždy Vojáčkové.Vzdělávací semináře a individuální konzultace vede sestra Hana Kašparová.

  
 

Martin Šalek
tiskový mluvčí
602 316 908