Polykání spermatu snižuje riziko potratu, potvrdila nová studie

Havířov, 11. dubna 2019 (RuzovySlon.cz)

Ženy, které mají se svým partnerem pravidelně orální sex a spolykají jeho sperma, mají během těhotenství vyšší šanci, že u nich nenastane přirozený potrat. Vyplývá to z výsledků nedávné studie nizozemských vědců. Konzumací spermatu si těhotné ženy budují toleranci vůči embryu ve svém těle, které v určitých případech může být ohroženo zvýšenou reakcí imunitního systému matky.

Přirozený potrat v různých fázích těhotenství postihuje dle statistik 10 až 20 procent žen a nejčastěji k němu dochází v prvním trimestru. Častými příčinami jsou jak genetické poruchy plodu, tak i infekce vznikající v těle matky. Nezřídka se též stává, že je embryo zapuzeno samotným imunitním systémem ženy, který na něj reaguje jako na cizorodý prvek v organismu. Nizozemští vědci nyní zveřejnili svou studii, podle níž by mohla riziko potratu snižovat pravidelná konzumace spermatu.

Orální sex jako prevence potratu

Výzkumníci z univerzity v nizozemském Leidenu svůj průzkum provedli u 234 těhotných žen. Zaznamenali přitom, že u těch, které měly se svým partnerem častěji orální sex, při němž spolknuly jeho ejakulát, se v menší míře vyskytly opakované přirozené potraty. „Sperma obsahuje velké množství rozličných látek včetně mužských hormonů a proteinů. Když se dostane do těla ženy – nechráněným vaginálním stykem, nebo ještě lépe přes trávicí ústrojí – může si na něj nastávající matka vybudovat toleranci, což snižuje riziko přehnané imunitní reakce vůči vyvíjejícímu se dítěti,“ vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Sperma jako antioxidant, tlumič infekce i antidepresivum

Přestože se mnoha ženám konzumace ejakulátu příčí, z nutričního hlediska se jedná o velmi zajímavý mix, jehož konzumace může mimo jiné posílit imunitní systém těhotné ženy. Sperma obsahuje řadu antioxidantů, například glutathion, melatonin či vitamíny E a C, takže může pomáhat proti oxidačnímu stresu. Zároveň má díky obsahu některých prostaglandinů, kortizolu, oxytocinu a testosteronu protizánětlivé účinky. „Může posloužit rovněž jako antidepresivum, neboť se v něm nachází endorfiny i serotonin. Z dalších látek se ve spermatu nachází třeba i selen a zinek,“ uzavřel Adam Durčák.

 


O sexshopu Ruzovyslon.cz

Ruzovyslon.cz již 16 let mění pohled české populace na sex. V prodejně i e-shopu odborníci vybírají nejzajímavější erotické pomůcky z celého světa, které jsou ideálním prostředkem k experimentům s vlastní sexualitou, posouvání hranic a oživení stereotypního sexu. Součástí odborného poradenství je také tvorba instruktážních videí a testování erotických hraček.