Policejní zásah kvůli africkému moru přišel pozdě, tvrdí Čunek

Zlín 16. ledna (ČTK) – Policejní zásah, při kterém lovili odstřelovači loni na podzim divočáky v oblasti s nákazou afrického moru prasat na Zlínsku, přišel pozdě. Novinářům to dnes řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Pokud by byla divoká prasata v původní vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky vystřílena už v září, nenastal by podle něj při pozdější migraci divočáků přenos nákazy ven.

„Policejní zákrok měl přijít dřív. Ukázalo se, že je to efektivní způsob, ale bohužel to přišlo pozdě,“ uvedl Čunek. Policejní odstřelovači se do lovu divokých prasat na Zlínsku zapojili v polovině října. Zhruba za dva měsíce se jim podařilo zastřelit 141 kusů černé zvěře, další stovky ulovili nebo odchytili myslivci. V oblasti ohraničené ohradníky zůstává zhruba desítka divočáků, na konci loňského roku se však choroba rozšířila mimo ni. Veterináři ji potvrdili u sedmi uhynulých zvířat nalezených 1,5 až 2,5 kilometru za elektrickými a pachovými ohradníky.

Podle Čunka by proto měly být stavy černé zvěře v celé České republice redukovány ještě intenzivněji, než tomu bylo dosud. „Přenos choroby je pak daleko méně reálný, než při těch stavech, které tady jsou. Už se v té věci sice hodně udělalo, jsou myslivecká sdružení, kde se střílí hodně. Ale pak jsou sdružení, kde se střílí velmi málo,“ řekl hejtman.

Ke snížení stavu populace divočáků by podle Čunka mohlo přispět i používání otrávených návnad. „Jsou státy, i v Evropě, které tyto návnady mohou používat. Ale my je podle ministerstva životního prostředí používat nemůžeme. Legislativní situace zůstává stejná. Faktem je, že teď máme vládu, která je jiná, a možná, že by některé tyto kroky mohla udělat rychleji,“ řekl Čunek.

Kvůli obavám z dalšího šíření nákazy musejí všechny obce ve Zlínském kraji do konce ledna vyhotovit soupis chovů domácích prasat. Za nesplnění nebo porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50.000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až do dvou milionů korun.

Ve vysoce rizikové oblasti, kterou veterináři na začátku roku rozšířili o další čtyři katastry, byl k dnešku africký mor prasat potvrzen u 191 uhynulých divočáků. V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti patří i několik okolních honiteb, bylo uloveno nebo odchyceno do klecí 585 divokých prasat. Africký mor prasat mělo 15 z nich.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína.

Viktor Chrást kš