Podzim je tady!

S příchodem podzimního počasí, kdy podceňujeme venkovní teploty a nedostatečně se oblékáme, se o slovo přihlásí rýma, kašel a obávané chřipkové epidemie.

Spousta lidí si stále myslí, že nachlazení a chřipka jsou totéž. Obyčejné nachlazení není zdaleka tak nebezpečné, jako může být v některých případech chřipka. Nejméně devět dní trvá nekomplikované onemocnění virovou infekcí a je lhostejné, jestli proti ní bojujete ověřenými domácími prostředky, anebo těmi z lékárny. Abychom tělu pomohli zbavit se zákeřných virů, je důležité rozpoznat, jde-li skutečně o virózu, nebo o chřipku.

Nejčastějšími příznaky nachlazení jsou kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolesti v krku, ke kterým se občas mohou přidružit i bolesti hlavy, horečka, kašel či dokonce bolesti uší. Na nachlazení neexistuje očkování. Platí na ně teplo, horký čaj, dostatek vitaminů. Čerstvý vzduch uzdravení uspíší, ale průvan mu škodí. V prvních dnech nachlazení raději zapomeňte na mléko. Podporuje totiž tvorbu hlenu, a tak by vám ve vašem léčení nepomohlo.

Proč právě zima?

Viry milují studené počasí. Ale proč tomu tak je, nikdo neví. Vědci spekulují, že relativně nízká vlhkost umožňuje virům snadnější šíření, nebo to může být tím, že jsme v zimě více náchylní k jejich chycení. Méně větrání a více času stráveného v uzavřených prostorách by mohlo být dalším praktickým vysvětlením.

Ochlazení těla nemá vliv na to, zda chytnete virózu či nikoliv. Studie dokázaly, že lidé, kteří byli vystaveni nízkým teplotám, nejsou o nic víc náchylnější k virózám v porovnání s lidmi, kteří byli v teple. Takže déšť, který nás zastihl venku, nemá s naším ucpaným nosem nic společného. V létě se kolem nás pohybuje jen třetina virů v porovnání se zimním obdobím. Lékaři vždy očekávají vlnu podzimních viróz v listopadu a poté se spustí prosincové až lednové chřipky.

Jak si pomoci?

Nejlépe zůstat v klidu a užívat léky podporující vykašlávání, nepoužívat léky proti kašli (nejdůležitější je odstraňování hlenu), potlačovat horečku a v těžších případech brát antibiotika.

V místnosti, kde je nemocný, se doporučuje používat zvlhčovač vzduchu nebo přikládat mokrý ručník na topení. Výpary s obsahem heřmánkové silice, kuchyňské soli, máty, tymiánu nebo např. eukalyptu, příjemně uvolňují dutiny a pomohou tak zmírnit nepříjemnosti s ucpaným nosem, zmírní i případné bolesti hlavy.

Vyplachujte si nos vlažným slaným roztokem – pro někoho to může být nepříjemné, ale je to účinné a osvědčené – splaskne vám rychleji sliznice, lépe se dýchá a snáze se zbavíte rýmy. Rozhodně se vyvarujte mléka a mléčných výrobků, cukru a všech potravin s obsahem cukru, výrobků z bílé mouky a plynotvorných potravin (kapusta, zelí, květák, fazole).

Přesušená sliznice potřebuje pořád zvlhčovat, vhodné jsou bylinkové, ovocné čaje, minerální vody bez bublinek, ředěné džusy. Nezapomeňte také na ,,BABSKÉ RADY“, jako je třeba česnek a cibule. Ty mají protizánětlivé účinky a česnek je dokonce přírodní antibiotikum.

 

Babské rady ?

Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citrónů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamín C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní „zobání“ těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

Cibule a česnek – domácí sirup, který Vám zaručeně vyžene bacily z těla. Vyrobit si z nich sirup není nic složitého a funguje perfektně. Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte do misky, přidejte tři lžíce medu a nechte několik hodin odstát. Ordinujte po lžičkách. Česnek nasekejte na plátky, dejte do mléka a nechte chvíli povařit. Tohle přírodní antibiotikum je životabudič.

Sražení horečky – tvarohový obklad. Měkký tvaroh rovnoměrně naneste na ubrousek a jednoduše si ho připlácněte na čelo. Pak si lehněte nebo sedněte se zakloněnou hlavou. Kromě čela se podobný obklad může dát na plosky nohou, to působí úplně stejně.

A jako poslední na co určitě nesmíme zapomenout, je pořádný kuřecí vývar! Šálek horkého kuřecího vývaru je posilující pro vaši imunitu a stoupající pára krásně uvolní ucpaný nos. Dejte mu tedy trochu času a dopřejte si kvalitu.