Počty dětských lékařů specialistů mají posílit dotace na vzdělání

Praha 10. února (ČTK) – Ministerstvo zdravotnictví chce motivovat dětské lékaře ke studiu nadstavbových oborů. Dotací na vzdělávání z evropských fondů chce zvýšit počet lékařů-specialistů, podpoří i jejich zaměstnavatele. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě. Zájemci se mohou hlásit od poloviny letošního roku.

„Díky nabízené finanční kompenzaci by měl lékaře motivovat právě k dalšímu nástavbovému vzdělávání. Doposud si totiž museli lékaři výdaje na vzdělávání zajišťovat sami. Navíc pro ně bylo často obtížné uvolnit se ze zaměstnání,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Zvýšit by se tak mohl počet neonatologů, tedy lékařů pečujících o novorozené děti, dětských endokrinologů a diabetologů, dětských onkologů a hematologů, dětských urologů, dětských dermatovenerologů, dětských otorhinolaryngologů, dětských pneumologů, dětských revmatologů a dětských gynekologů.

Lékař se musí přihlásit do dotačního projektu ministerstva a poté do nástavbového vzdělávacího kurzu. Pokud bude kurz na jiném pracovišti, než na kterém je zaměstnán, budou mu i jeho zaměstnavateli propláceny výlohy s tím spojené.

„Motivováni budou také zaměstnavatelé, kterým budou propláceny náhrady za případnou nepřítomnost daného lékaře na pracovišti,“ dodal ministr. Mohou získat až trojnásobek mzdy.

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost. Nejprve chce aktualizovat vzdělávací program dětských nástavbových oborů a akreditovat je na ministerstvu zdravotnictví, poté je podle nových podmínek začnou učit jednotlivá zdravotnická zařízení.

van snm