Plzeňský kraj má první pozitivní test na koronavirus

Plzeň 11. března (ČTK) – Plzeňský kraj má první pozitivní test na koronavirus. Na facebooku to potvrdil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Podle aktuálních informací krajské hygienické stanice bylo do dnešního rána v kraji testováno 123 lidí s jedním pozitivním výsledkem. Karanténu nařídili hygienici 165 lidem, u 102 už karanténa skončila. Ve skutečnosti je v karanténě víc lidí. Jsou to ti, kteří museli povinně zůstat doma po příjezdu z Itálie. Počty testovaných se od pondělního rána podle informací hygieniků v kraji zvýšily o 27 lidí.

„Oznamuji vám první záchyt nakažené pacientky COVID-19 na území Plzeňského kraje. Paní byla po příjezdu z Itálie v karanténě. To znamená organizační opatření zamezila jejímu kontaktu s ostatními. Potvrzuje se i u nás, že nařízení karantény pro navrátivší z Itálie mělo smysl,“ uvedl Bernard.

V kraji jsou podle vládního nařízení uzavřené všechny školy kromě mateřských. Plzeň chce zavřít i školky. Dnes už omezila jejich provoz, odpoledne bude rada jednat o jejich úplném uzavření od čtvrtka. Například čtvrtý městský obvod Doubravka už školky uzavřel ode dneška. „Opatření je výsledkem úterního jednání vedení obvodu s ředitelkami mateřinek, které takové opatření doporučily a se kterým vedení obvodu vyslovilo souhlas. Zástupci školek o přerušení svých zařízení v úterý informovali rodiče, a to formou e-mailu, SMS a dalšími komunikačními kanály,“ sdělil mluvčí obvodu Jan Švábek.

lap