Penta nabídla za Lužickou nemocnici korunu, Rumburk to odmítl

Rumburk (Děčínsko) 16. března (ČTK) – Penta nabídla městu Rumburk za Lužickou nemocnici korunu. Zároveň firma žádala sto milionů korun od radnice na investice do zařízení. První nabídka Penty je pro město zatím neakceptovatelná, řekl ČTK mluvčí radnice Luděk Stínil. Penta Hospitals CZ byla jediná, která se do druhého kola tendru přihlásila, mateřská Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994.

Nabídka, kterou Penta městu předložila, obsahuje návrh kupní ceny Lužické nemocnice ve výši jedné koruny, uvedl mluvčí. Současně zájemce požaduje, aby město přispělo na nutné investice do Lužické nemocnice, jako je oprava fasády, střech, výměna evakuačních výtahů a podobně, 100 milionů korun. Tato částka by podle návrhu byla splatná po dobu deseti let. Každý rok by město ze svého rozpočtu přispělo na investice do nemocnice deseti miliony.

„Není možné, aby město investovalo peníze do soukromého subjektu,“ uvedl místostarosta města Alois Kittl (Město lidem – BEZPP). „Jednali jsme proto se zástupci Penty, kteří nám potvrdili, že mají o Lužickou nemocnici vážný zájem a že tedy předloží novou nabídku,“ uvedl Kittl.

Na vypracování nové nabídky potřebuje společnost více času. „Přiznali, že první nabídku zpracovali pod časovým tlakem a že nestačili ukončit vyhodnocení ekonomického stavu Lužické nemocnice,“ uvedl místostarosta.

Město chtělo vyřešit budoucnost nemocnice do konce března. Kvůli vytvoření nové nabídky Penty budou příští týden zastupitelé rozhodovat o odložení termínu o měsíc. Pokud zastupitelé prodloužení odhlasují, posune se termín do 30. dubna.

Pokud nemocnici převezme Penta, uhradí podle Kittla ztrátu nemocnice z loňského roku 30 milionů korun. „Oněch 30 milionů máme sice v letošním rozpočtu připravených, nicméně bylo by příjemné, kdybychom je ušetřili. Rozpočet města by tak byl pro letošní rok vyrovnaný,“ uvedl Kittl.

Tržní hodnota sta procent akcií nemocnice činí 37,4 milionu korun. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který provedla společnost Prague Accounting Services.

Penta ve své nabídce podle sdělení radnice odhaduje, že bude potřeba do Lužické nemocnice v následujících deseti letech investovat zhruba 180 milionů korun. Chce také zachovat dosavadní rozsah zdravotní péče. Naopak nepočítá se znovuotevřením porodnického oddělení. „V této souvislosti je třeba si uvědomit, že při současném stavu Lužické nemocnice částku skoro 100 milionů korun nalije město do nemocnice během tří let,“ uvedl starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD). „A to mluvíme o penězích, které míří do provozu, nikoli do investic,“ dodal.

Rumburk se rozhodl zařízení prodat kvůli ztrátovosti. Vedle finančních problémů řeší zařízení také nedostatek zdravotnického personálu. Kvůli nedostatku lékařů nemocnice loni uzavřela porodnické oddělení.

Penta Hospitals už letos koupila od holdingu RG Investment Psychiatrickou nemocnici Písek. Začlení ji do dosavadní sítě čtyř nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, které v Česku provozuje.

Radka Fialová dr