Pásový opar – jak ho poznat a následně léčit?

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Bolestivá a citlivá kůže, zarudnutí, puchýřky – řeč je pravděpodobně o pásovém oparu. Toto virové onemocnění může potkat každého, kdo si v životě prošel planými neštovicemi. Co mají tyto dvě nemoci společného a jak pásový opar léčit?

Co je pásový opar

Pásový opar, odborně nazývaný herpes zoster, je nepříjemné virové onemocnění, které nám dokáže i na několik týdnů zkomplikovat život. Příčinou jeho vzniku je vir varicella zoster, který stojí také za planými neštovicemi, kterými si většina lidí prošla již v dětství. Po jejich vymizení si člověk vytvoří protilátky, díky kterým se neštovice již znovu neobjeví. Virus v těle ale i nadále zůstává a v některých případech propukne právě v pásový opar.

Jak onemocnění poznat

Pásový opar se na našem těle projevuje v několika fázích. Nejprve dochází k přecitlivělostibolesti na dotek na postiženém místě. Objevit se může také pálení, svědění či brnění. Následně se pár dní po první bolesti objeví zarudlá vyrážka, které se postupně začne plnit čirou tekutinou a vznikají z ní puchýřky. Ty se začnou slévat do větších puchýřových ložisek a nakonec zasychají. Strupy, které se z nich vytvoří, se dále hojí zhruba 2-3 týdny.

Kromě těchto příznaků se u postižené osoby mohou objevit teploty, bolesti hlavy, kloubů i svalů, únava, nechutenství či citlivost na světlo.

Je pásový opar infekční?

Toto onemocnění je infekční, ale na rozdíl od neštovic není přenosné kapénkově, tedy vzduchem, tudíž není pravděpodobnost přenosu tak vysoká. K infekci dochází pomocí obsahu puchýřů, tedy v případě doteku přes narušenou kůži další osoby.

Pásový opar bývá nakažlivý v období přibližně 1-2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení prvních puchýřů. Ve chvíli, kdy dojde k jejich zaschnutí, již infekční není.

Jak se onemocnění léčí

Speciální léky konkrétně na pásový opar neexistují, proto dochází především k léčbě doprovodných symptomů a zabránění vzniku dalších komplikací. Lékař může doporučit masti s protizánětlivým účinkem či léky na tlumení bolesti. Ve vážnějších případech přistupuje k podání virostatik či antibiotik.

Při léčbě pásového oparu je nutné dbát na to, aby bylo postižené místo čisté a suché. Je vhodné nosit prodyšné oblečení, které zabrání zapaření rány.

Kdy navštívit lékaře?

V případě léčby pásového oparu je návštěva lékaře vhodná kdykoliv. Ten zkontroluje, jak vážné onemocnění je a poradí vhodnou léčbu. Existují ale případy, kdy je jeho návštěva nezbytně nutná. Ty jsou následující:

  • Vyrážka se objevila v oblasti obličeje, zejména v okolí očí.
  • V těhotenství.
  • Ve věku vyšším než 60 let.
  • Při onkologické či jiné náročné léčbě.
  • V případě chronických onemocnění, které mají za následek oslabení imunity.
  • Když se vyrážka nezlepšuje, případně horší a je velmi bolestivá.