Pardubická nemocnice má nový pavilon psychiatrie za 350 mil. Kč

„Samostatné lůžkové oddělení v Pardubicích vzniklo v roce 1953, byly to provizorní podmínky, které se protáhly na 68 let. Nový pavilon znamená výrazné zkvalitnění péče,“ řekl primář psychiatrického oddělení Jan Kolomazník. Stěhování je naplánované během listopadu, dodal.

 

Ambulantní a lůžková péče dosud působí v areálu na několika místech. Staré oddělení psychiatrie má 25 lůžek, je to smíšené oddělení pro ženy a muže. Nový pavilon bude mít 50 lůžek, pokoje tam jsou zpravidla dvoulůžkové, dřív pobývali pacienti na pokojích se sedmi lůžky.

 

V prvním patře nového pavilonu klienti najdou dětské ambulance, ambulance klinické psychologie pro dospělé, denní stacionář, v něm je místo pro pracovní terapie, art-terapii, nácvik počítačových dovedností, je tam i tělocvična.

 

V druhém podlaží je uzavřené oddělení pro pacienty, kteří potřebují intenzivní psychiatrickou péči. Třetí podlaží má otevřené lůžkové oddělení pro pacienty s méně závažnými diagnózami. Kromě toho je v budově psychiatrická ambulance, protialkoholní, protitoxikomanická a sexuologická ambulance.

Nové tech. přístroje

Podle Kolomazníka má pavilon jedno z nejmodernějších přístrojových vybavení v Česku. Nabídne elektrokonvulzivní terapii, repetitivní transkraniální magnetickou stimulaci nebo fototerapii, řekl primář. Potřebný nový personál se podařilo přijmout, chybějí pouze zdravotní sestry, kterých není dost v celém zdravotnictví, dodal.

 

Kromě oddělení psychiatrie je v pavilonu oddělení klinické psychologie. Nové prostory psychologům umožní dělat skupinové terapie, lépe se věnovat hospitalizovaným pacientům. Děti tam mají hernu a relaxační místnost. Nemocnice očekává, že se sníží čekací doby na vyšetření.

 

„Díky nové budově můžeme rozšířit péči zejména o dětské pacienty, ale i o pacienty psychiatrické. Klientů je obecně velký převis kvůli pandemii, už před ní bylo běžné, že se čekalo půl roku i déle na vstupní vyšetření. Teď se to zhoršuje,“ řekl vedoucí klinických psychologů Jan Bažant. Nový pavilon nemocnice připravovala tři roky, dva roky trvaly stavební práce. Stavba a vybavení pavilonu stálo 350 milionů korun, přibližně 220 milionů korun uhradily evropské dotace.