Papež nechce, aby belgická katolická charita nabízela eutanazii

Vatikán 10. srpna (ČTK) – Papež František požádal belgickou katolickou charitativní organizaci, aby přestala nabízet eutanazii ve svých psychiatrických zařízeních. Eutanazii, která bývá definována jako usmrcení na vlastní žádost, Belgie povoluje od roku 2002 a před třemi lety povolení rozšířila také na nezletilé osoby. Přibývá ale mladých lidí, kteří o ni žádají, protože trpí depresemi.

Organizace Brothers of Charity v květnu oznámila, že lékaři v jejích 15 psychiatrických nemocnicích v Belgii mohou provádět u pacientů eutanazii. Úspěšný žadatel musí prokázat, že je vystaven „nesnesitelnému utrpení“, a případ musejí posoudit nejméně tři lékaři, mezi nimiž musí být i psychiatr.

Organizace uvádí, že eutanazie je možná pouze u lidí, pro „něž neexistuje smysluplná léčba“. „Respektujeme svobodné rozhodnutí lékařů pro provedení eutanazie,“ uvedla ve svém prohlášení s tím, že tuto svobodu zaručuje zákon.

Podle vatikánského tiskového oddělení papež požádal, aby Belgičané eutanazii neprováděli. Katolická víra je proti tomuto způsobu odchodu ze života.

Mluvčí belgické charity Mattias De Vriendt sdělil, že obdržel dva dopisy se žádostí Vatikánu, ale ještě na ně neodpověděl. „Budeme na posouzení potřebovat několik týdnů,“ řekl. Několik pacientů psychiatrických nemocnic o eutanazii podle něj požádalo, ale De Vriendt nesdělil, zda jim bylo vyhověno.

V Belgii volí eutanazii podle agentury AP ročně 4000 lidí a tři procenta z nich jsou lidé s psychickými problémy. Počet lidí, kteří se pro tento krok rozhodují, se zvyšuje. Většina z nich trpí rakovinou nebo degenerativním onemocněním.

Podle kritiků Belgie k eutanazii přistupuje příliš liberálně, zastánci tohoto zákroku jsou ale toho názoru, že pacientům s psychickými problémy náleží stejná práva jako lidem s fyzickým onemocněním.

V Evropě je eutanazie legální v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku. V Německu zákon připouští takzvanou pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života. Švýcarsko umožňuje asistovanou sebevraždu, tedy způsob, kdy osoba usmrcení vykoná sama. Při eutanazii vykoná akt napomáhající osoba. V Česku je eutanazie trestná jako vražda, při asistované sebevraždě osobě, která jinému pomáhá k smrti, hrozí trest za účast na sebevraždě.

sva hej