Pacientů na dialýze v K. Varech přibývá, hlavně kvůli stárnutí obyvatel

Autor: Redakce | Prevence a léčba | 8. 3. 2023

Karlovarské dialyzační středisko má v současné době 89 pacientů, kteří chodí na vyčištění krve pravidelně. Na lůžku tráví obvykle třikrát týdně čtyři až pět hodin. Nejmladší je třicetiletá žena, nejstaršímu pacientovi je 89 let. Podíl žen a mužů je zhruba stejný. Dalších 1750 pacientů pak chodí na ambulanci, která jejich stav pravidelně sleduje a v případě progrese onemocnění je připraví na dialýzu nebo transplantaci. Jen za loňský rok přibylo v evidenci ambulance 225 nových pacientů.

Například 67letá Věra Bartošová, která dnes podstupovala pravidelnou očistu krve, chodí na dialýzu už třetím rokem. „Nikdy jsem žádné problémy neměla. Pak jsem měla covid a po po něm jsem šla na kontrolní odběry a hned mě poslali na dialýzu,“ řekla ČTK. Třikrát týdně tak tráví přes čtyři hodiny napojená na přístroj. Ale protože, jak říká, ráda jezdí na Šumavu, má zajištěnu takzvanou prázdninovou dialýzu i v Klatovech.

Karlovarské centrum poskytuje jak klasickou dialýzu na oddělení, tak i domácí hemodialýzu nebo peritoneální dialýzu. Středisko disponuje 20 hemodialyzačními jednotkami přímo na sále a několika záložními. Třikrát týdně pracuje ve třech směnách, dva dny v týdnu pak ve dvou směnách. Podle Fričové by sice bylo dobré kapacitu střediska navýšit, chybí ale personální zajištění, zejména sestry. Situace je obdobná jako v jiných zdravotnických zařízeních v kraji, kdy zdravotnický personál často odchází pracovat buď do Německa nebo do lázeňství.

V posledních dvou letech se na fungování dialyzačního střediska podepsala i pandemie covidu. Jak popsala primářka Fričová, zkraje panovaly velké obavy, nejistota a chyběly ochranné pomůcky. Postupně se ale situace stabilizovala v současné době už se testují pouze pacienti s příznaky. Naprostá většina pravidelných pacientů je ale také očkovaná. Za dva roky koronavirové pandemie ale dialyzační středisko v Karlových Varech přišlo o 19 pacientů, kteří zemřeli v souvislosti s onemocněním covid-19.

Podle Fričové jsou onemocnění ledvin zrádná hlavně tím, že nebolí a pacient tak mnohdy vůbec netuší, že něco s ledvinami není v pořádku. I proto se mnoho lidí dostane do péče lékařů pozdě, když už ledviny začnou selhávat a kromě transplantace zbývá jedině dialýza. Doporučuje tak hlavně zdravý životní styl, pohyb a také dostatečný pitný režim.