Ostravský kybernetický nůž ozářil přes 7000 pacientů

Ostrava 17. září (ČTK) – Robotický ozařovač CyberKnife (kybernetický nůž), který je ve Fakultní nemocnici Ostrava desátým rokem, ozářil za dobu svého fungování přes 7000 pacientů. Po deseti letech je však už znát jeho opotřebení a v brzké době by tak měl být nahrazen novým přístrojem. ČTK to řekl přednosta Onkologické kliniky Jakub Cvek.

Kybernetický nůž slouží především k léčbě nádorů plic, prostaty, jater nebo páteře, ale také k léčení srdeční arytmie. Ve FNO ho využívají rovněž k léčbě očních nádorů. Předností přístroje je především to, že ozařuje s desetkrát až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače a šetří tak zdravou tkáň pacienta. Systém navíc umí kontrolovat pozici nádoru při ozařování a je schopen reagovat na pohyby pacienta. Například pohyb při dýchání u ozařování plic.

CyberKnife vynalezl John Adler ze Stanfordské univerzity v roce 2001. V srpnu 2010 byl ve FNO ozářen první pacient a zdravotnické zařízení se tak stalo prvním pracovištěm ve střední a východní Evropě, které začalo s kybernetickým nožem pracovat.

„Dříve se zdálo jako science-fiction mít k dispozici takový přístroj. Za tou vizí stojí pan profesor Feltl (nynější ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl), který šel proti proudu a přesvědčil všechny, že je přístroj potřeba,“ řekl Cvek.

Jeden z pacientů, kterému léčba kybernetickým nožem pomohla, je i Miroslav Mikulášek z Prahy. S touto formou léčby se setkal v roce 2012. „Měl jsem dva útvary na plicích, které mi chtěli vyoperovat a ta možnost se mi nelíbila. Pak jsem zjistil, že je tu pracoviště, kde to jde i bez zbytečné krve a kde jsme podle předchozích zkušeností nádory zlikvidovali. Dneska se jezdím potápět a nedělá mi to žádný problém,“ uvedl.

Ve FNO přístroj obslouží za rok dvakrát více pacientů, než je běžné. Lékaři se shodují, že je kybernetický nůž už značně opotřebovaný. „Poruchy narůstají a musíme se zamyslet, jak dále. Pokud chceme udržet spektrum léčených onemocnění a hlavně vysoké počty pacientů, tak se bez něj neobejdeme. Nový přístroj by byl rychlejší, přesnější a efektivnější a budeme schopni uspokojit až o 20 procent více pacientů,“ řekl Cvek. Nový přístroj by nemocnice mohla získat do dvou let.

sta kš